Španělsko a Portugalsko slibují hlubší snižování deficitů

10.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid/Lisabon 10. května (ČTK) - Španělsko a Portugalsko budou v letošním a příštím roce snižovat rozpočtové deficity hlouběji, než původně jejich vlády plánovaly. Madrid dnes dal rovněž najevo, že nemá v úmyslu uchýlit se k finanční pomoci nabídnuté eurozónou. Obě země jsou nyní vedle Irska nejvíce ohroženy nákazou z řecké dluhové krize a právě jim je určen plán finanční pomoci, který dnes přijali ministři financí Evropské unie pro země ohrožené v budoucnu podobnými problémy jako Řecko.

Španělsko chce v letošním roce snížit deficit rozpočtu proti původnímu plánu o dodatečných 0,5 procentního bodu na 9,3 procenta hrubého domácího produktu z loňských 11,2 procenta HDP. V příštím roce pak omezí schodek navíc o 15 miliard eur (384 miliard Kč) na 6,5 procenta HDP, sdělil mluvčí španělského ministerstva hospodářství. Nový plán by měl ve středu v parlamentu předložit v parlamentu premiér José Luis Rodríguez Zapatero.

Portugalsko prohloubí snížení rozpočtového schodku v příštím roce dodatečnými úsporami o 1,5 procentního bodu na 5,1 procenta HDP, sdělil ministr financí Fernando dos Santo podle státní tiskové agentury Lusa. Portugalsko již o víkendu na zasedání ministrů financí v Bruselu slíbilo snížit letošní deficit navíc o jeden procentní bod na 7,3 procenta z loňských 9,4 procenta HDP. Portugalsko stejně jako Španělsko Bruselu slibuje, že dostane deficit pod unijní limit tří procent HDP do roku 2013.

Ministři financí EU se v noci v Bruselu dohodli, že v případě potřeby poskytne eurozóna a Evropská komise členským zemím, které se dostanou do podobných potíží s dluhy jako Řecko, až 500 miliard eur (12,8 bilionu Kč). Celý mechanismus, který má bránit šíření řecké krize, má platit tři roky a jeho celková výše by se spolu s příspěvkem Mezinárodního měnového fondu měla pohybovat kolem 750 miliard eur, téměř sedminásobek nedávno schváleného rekordního plánu finanční pomoci Řecku.

"Španělská vláda tato opatření vůbec nebude muset využít. Španělská ministryně hospodářství Elena Salgadová to včera dala jasně najevo," řekl mluvčí ministerstva hospodářství.

Španělsko se snaží bránit před srovnáváním své situace s Řeckem. Trhy však tlačí na vládu, aby přijala další úsporná opatření, pokud chce plány snižování schodků splnit. Podle ekonomů to bude pro Španělsko za současných podmínek velmi těžké, protože vyhlídky ekonomického růstu má nyní země špatné.

Vláda již oznámila úspory v objemu 50 miliard eur (1,3 bilionu Kč), které zahrnují i snížení mezd zaměstnanců ve veřejném sektoru. Španělsko má nejvyšší nezaměstnanost v eurozóně, která činí více než 20 procent, a vláda nyní jedná s odbory a podnikatelskými skupinami o reformě trhu práce.

Španělská ekonomika v loňském roce klesla o 3,6 procenta a mírný pokles se čeká i letos. Ekonomové předpokládají, že růst Španělska bude v příštích letech slabý, a kvůli vysoké nezaměstnanosti, která se podepisuje na slabé spotřebitelské poptávce, výraznější oživení nečekají.

Španělsko a Portugalsko nemají zdaleka tak vysoké státní dluhy jako Řecko, pozornost trhů se však na ně po Řecku soustředila proto, že mají neúměrné a přitom těžko řešitelné rozpočtové deficity. Obě země mají totiž velmi špatné vyhlídky budoucího ekonomického růstu, protože kvůli přijetí eura ztratily na konkurenceschopnosti. Minulý úvěrový boom v důsledku relativně nízkých úrokových sazeb navíc způsobil zejména u španělské ekonomiky jednostrannou závislost na stavebnictví, které po prasknutí realitní "bubliny" prochází těžkou krizí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK