Cefeus Capital může koupit Kordárnu, ÚOHS prodej povolil

10.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 10. května (ČTK) - Společnost Cefeus Capital z investiční skupiny JET Investment může koupit výrobce technických tkanin Kordárnu z Velké nad Veličkou na Hodonínsku. Prodej povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), řekl dnes ČTK mluvčí úřadu Kristián Chalupa. Kordárna je v úpadku od loňského května. Plán prodeje Kordárny schválili věřitelé společnosti na konci března jako součást plánu na reorganizaci firmy a její záchranu. JET Investment koupí zřejmě i další tři slovenské firmy ze skupiny KORD, prodej dnes schválili věřitelé.

Reorganizací Kordárny se řeší úpadek pěti společností v Česku a na Slovensku. Klíčovým bodem schváleného plánu týkajícího se Kordárny je převod stěžejních aktiv, tedy továren, strojů a zázemí včetně certifikací, smluv se zákazníky, dodavateli a zaměstnanci, do nově vytvořené dceřiné firmy Kordárna Plus a její následný prodej společnosti Cefeus Capital za 795,6 milionu korun. Součástí plánu je i prodej zhruba 200 bytů a podílu v polské dceřiné společnosti Bonitex.

Výtěžek z prodeje samotné Kordárny by mohl podle dřívějších informací vynést až jednou tolik, než by věřitelé obdrželi v konkurzu z prodeje podle znaleckého posudku. Celkové závazky společnosti přesahují pět miliard korun.

Osudem tří firem ze skupiny KORD - Slovkordu, Kordservice SK a Slovenského hodvábu - se dnes zabývali věřitelé před brněnským krajským soudem, kde schválili plány na jejich reorganizaci. Počítají s vyčleněním klíčových částí podniků do nových společností a jejich prodej firmě Santini Capital ze skupiny JET Investment za zhruba pět milionů eur (asi 128 milionů korun). Do stejné skupiny patří i Cefeus Capital. JET Investment by tak za firmy ze skupiny Kord měl zaplatit celkem přes 920 milionů korun.

Nový vlastník již avizoval, že hodlá obnovit výrobu technického vlákna v Senici. Zároveň oznámil i záměr dokončit stavbu nového závodu na technické vlákna, do kterého Slovkord v posledních letech investoval kolem 85 milionů eur (asi 2,2 miliardy korun). "Pokud dojde k dokončení této investice ve výši asi 10 až 20 milionů eur, vznikne v závodu zhruba pět až sedm desítek nových pracovních míst," řekl ČTK šéf krizového managementu skupiny KORD Radim Valas.

Kordárna je stěžejní firmou skupiny KORD, která patří k předním evropským výrobcům kordových tkanin běžně používaných v gumárenském průmyslu. Mezi zákazníky patří evropští a světoví výrobci pneumatik. V roce 2007 zaměstnávala jihomoravská firma kolem 650 lidí, o rok později 538 a loni do začátku reorganizace snížila stavy na asi 400 zaměstnanců. Nyní ve firmě pracuje 370 lidí.

JET Investment patří k významným finančním investorům se zkušenostmi s restrukturalizací průmyslových firem. V portfoliu má mimo jiné Strojírny Poldi, PBS Industry nebo Rolofol. V minulosti restrukturalizoval například Českomoravský len, Adast Blansko a Hutní Montáže Ostrava.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK