Severomoravská plynárenská výrazně zvýšila zisk na 1,365 mld. Kč

10.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 10. května (ČTK) - Skupina Severomoravská plynárenská (SMP) v minulém roce více než zdvojnásobila svůj čistý zisk na 1,365 miliardy korun. Firma, která dodává zemní plyn více než 570.000 zákazníkům v Moravskoslezském, Olomouckém a Zlínském kraji, vyplatí téměř trojnásobnou dividendu ve srovnání s minulým rokem - 656 Kč na akcii. Loni společnost, jejímž většinovým vlastníkem je skupina RWE, vyplatila ze zisku 557 milionů korun dividendu 248 korun na akcii. Vyplývá to z informací z dnešní valné hromady společnosti.

Přestože skupině SMP loni klesly tržby meziročně o pět procent na 12,246 miliardy korun, dosáhla lepšího výsledku hospodaření. Ten vzrostl především díky navýšení zisku dceřiné společnosti SMP Net. "Výsledek pozitivně ovlivnila také restrukturalizace celé skupiny RWE s následnou optimalizací procesů, čímž bylo dosaženo snížení jednotlivých nákladů," sdělil ČTK místopředseda představenstva Lukáš Roubíček.

Snížení tržeb způsobilo především nižší množství prodaného zemního plynu a pokles jeho ceny. Obchody firmy jsou od roku 2007 ovlivňovány liberalizací trhu se zemním plynem, na který získaly možnost vstoupit další firmy. Tento trend pokračoval i v roce 2009, kdy se množství nově příchozích obchodníků rozrůstalo. Proto možnost změnit dodavatele plynu využilo minulý rok zhruba procento zákazníků firmy, čímž jí klesl prodej plynu o pět procent. Počet velkých odběratelů se firmě snížil z 248 na 206. Vyplývá to ze zprávy pro valnou hromadu.

V roce 2009 skupina SMP investovala 624 milionů. Velkou část, 347 milionů korun, vložila do obnovy distribuční soustavy. Mezi nejvýznamnější investiční akce patřilo dokončení tlakové reparace VTL plynovodu DN 200 Zlaté Hory - Třemešná II a rozsáhlé rekonstrukce místních sítí v některých městech. Také musela investovat do náprav škod po povodních na Novojičínsku, Jesenicku a Hranicku.

Firma je kótována na pražské burze od roku 1995. Je druhou největší regionální plynárenskou distribuční společností v zemi. Skupina RWE drží v SMP 67,73 procenta akcií, SPP Bohemia má 20,65 procenta, dalším akcionářem je s podílem 8,52 procenta akcií Slovenský plynárenský priemysel, drobní vlastníci drží 3,1 procenta akcií.

Kvůli tomu, že některým členům dozorčí rady by krátce po konání dnešní valné hromady končilo jejich dvouleté funkční období, byli znovu zvoleni do svých funkcí Martin Herrmann, Vladimír Vurm a Tomáš Varcop.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK