Americká Fannie Mae požádala stát o dalších 8,4 miliardy dolarů

10.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 10. května (ČTK) - Americký hypoteční gigant Fannie Mae požádal stát o další peníze od daňových poplatníků, tentokrát o 8,4 miliardy dolarů (přes 168 miliard Kč). Vynutila si to ztráta za první čtvrtletí, uvedla dnes agentura.

Stát tak z daní Američanů na záchranu hypotečních agentur Fannie Mae a Freddie Mac vyčlenil již 145 miliard dolarů. Celková suma ale bude mnohem vyšší a záchrana těchto obrů se jeví jako nejdražší následek finanční krize.

Čtvrtletní ztráta Fannie Mae dosáhla 13,1 miliardy dolarů. Před rokem to ale bylo 23,2 miliardy.

Koncem minulého roku slíbila administrativa prezidenta Baracka Obamy krýt ztráty obou neomezeně až do roku 2012. Vzhledem k tomu, že trh s bydlením ještě stojí na vratkých základech, podle administrativy ještě není čas na návrh reformy obou agentur či celého systému financování hypoték.

Republikáni ale namítají, že rozsáhlá finanční reforma, která je teď v Kongresu, je bez plánu pro Fannie a Freddie neúplná. Navrhují proto obě agentury přeměnit na soukromé společnosti bez vládních dotací nebo je zcela zrušit.

Fannie Mae a Freddie Mac byly vytvořeny Kongresem. Agentury kupují hypotéky od věřitelů, převádějí je na obligace a ty prodávají investorům na světovém trhu. Oba ústavy dohromady vlastní nebo garantují hypotéky na téměř 31 milionů domů za zhruba 5,5 bilionu dolarů. Jde přibližně o polovinu všech hypoték v USA, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK