Bank Austria se odvolala proti pokutě 240 milionů eur

10.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 10. května (ČTK) - Rakouský finanční ústav Bank Austria se odvolal proti rozhodnutí švýcarského soudu, podle něhož má zaplatit až 240 milionů eur (asi 6,1 miliardy Kč) Německu. Podle agentury Reuters jde o případ z 90. let, kdy se mezi Rakouskem a Německem rozhořel spor o to, kdo vlastnil za komunistického režimu jednu z firem v bývalém východním Německu.

Bank Austria je nyní součástí italské bankovní skupiny UniCredit. Banka zároveň odvolací soud v Curychu požádala, aby byl výkon rozhodnutí odložen do doby, než se rozhodne o odvolání. Banka dnes uvedla, že soud rozhodl už v březnu.

Případ se vztahuje ke sporu mezi Německem a Komunistickou stranou Rakouska. Spor začal hned na začátku 90. let a vedl se o společnost, jejíž hodnota se tehdy pohybovala kolem půl miliardy marek. To odpovídá dnešním asi 250 milionům eur.

Německo spor v roce 2004 vyhrálo u německého soudu. Ten rozhodl, že právě Německo je vlastníkem firmy, o kterou se vedl spor. Většinu majetku, na který má podle rozhodnutí soudu právo, ale Německo zatím nevidělo.

Za Německo se snaží majetek z východoněmecké firmy vymoci společnost BVS. Ta už před lety podala žalobu na bývalou švýcarskou odnož Bank Austria, protože švýcarská součást dovolila, aby byl z účtů východoněmecké firmy v roce 1991 odčerpán ekvivalent 128 milionů eur.

Soud v Curychu 25. března nečekaně zrušil dřívější rozhodnutí švýcarského soudu a rozhodl ve prospěch BVS. Bank Austria uvedla, že pokud jí bude odepřena možnost proti rozhodnutí švýcarskému odvolacímu soudu se odvolat, odvolá se k nejvyššímu švýcarskému soudu.

Bank Austria je přesvědčena, že soud nakonec rozhodne v její prospěch. V prvním čtvrtletí sice vytvořila rezervu na případnou ztrátu, částka ale podle mluvčího banky není v takové výši, jakou by v nejhorším případě byla nucena zaplatit.

Bank Austria už svou švýcarskou součást už prodala, zodpovědnosti se tím ale před soudem nezbavila. Bývalá švýcarská součást Bank Austria se dnes jmenuje AKB Privatbank.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK