Čistý zisk ČEZ klesl v prvním čtvrtletí o 9,9 procenta

11.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. května (ČTK) - Čistý konsolidovaný zisk společnosti ČEZ klesl v prvním čtvrtletí meziročně o 9,9 procenta na 17,46 miliardy korun. Tržby se snížily o 0,1 procenta na 53,88 miliardy Kč. Vyplývá to z materiálů zveřejněných před dnešní tiskovou konferencí firmy na www.cez.cz

Slabší hospodářské výsledky souvisí s meziročním snížením ceny prodané elektřiny. Výraznějšímu propadu ale zabránil růst spotřeby elektřiny a například také vyšší využití jaderných elektráren. Pomohl rovněž prodej elektřiny za vyšší předkrizové ceny formou termínovaných kontraktů.

"Kromě úspěšné obchodní strategie, kdy jsme prodávali elektřinu formou termínovaných kontraktů, se nám podařilo zmírnit dopady krize na naše hospodaření pokračováním programu Efektivita, kdy se nám daří hledat další vnitřní úspory," uvedl Martin Roman, předseda představenstva a generální ředitel ČEZ.

Analytici, které oslovila ČTK, předpokládali čistý zisk společnosti ČEZ do 17,2 miliardy korun. Snížení tržeb očekávali na zhruba 51 miliard.

Za loňský rok vykázal ČEZ rekordní čistý zisk téměř 52 miliard korun. To je nejvyšší zisk v historii společnosti a také nejvyšší zisk jakékoli tuzemské firmy. Za rok 2008 vyplácela firma dividendu 50 korun na akcii, za loňský rok ji analytici očekávají mírně vyšší.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK