Japonské akcie po opadnutí nadšení z plánu EU klesly o 1,1 pct

11.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 11. května (ČTK) - Akciové trhy v Japonsku i jinde v Asii dnes ztratily část pondělních zisků, protože na trzích opadla euforie z obřího záchranného balíku Evropské unie proti šíření řecké dluhové krize. Tokijská burza po pondělním vzestupu ztratila více než procento a euro se už vrátilo tam, kde bylo na konci minulého týdne, tedy před oznámením evropského plánu.

Hlavní tokijský index Nikkei 225 v závěru klesl o o 1,1 procenta na 10.411,10 bodu, třebaže ještě na počátku obchodování o zhruba procento rostl. Ministři financí EU oznámili svůj plán uprostřed pondělního obchodování v Tokiu a Nikkei díky tomu v pondělí získal 1,6 procenta.

Akcie na australském trhu klesly rovněž o 1,1 procenta a smazaly pondělní zisky. Index burzy v Soulu oslabil o 0,4 procenta a akcie na hongkongské burze ztrácely v polovině obchodování 1,4 procenta. Index MSCI pro oblast Asie a Tichomoří mimo Japonsko, které v pondělí vzrostly o 3,4 procenta, dnes oslabil o 1,2 procenta.

EU svým plánem v celkové výši 750 miliard eur (19,2 bilionu Kč) šokovala trhy a poprvé od vypuknutí řecké krize převzala iniciativu. Dnes se však na trzích dostaly do popředí opět obavy o dlouhodobou schopnost Řecka snižovat zadluženost a strach o osud dalších slabých ekonomik eurozóny, který se projevoval v opětném poklesu eura.

"Slabost eura podkopává důvěru investorů. Jsou patrné obavy, zda krizový plán vůbec něco přinese," řekl agentuře Reuters analytik Mizuho Securities Jutaka Miura.

K poklesu tokijské burzy výrazně přispěl propad akcií velkých bank Mizuho Financial a Sumitomo Mitsui Financial Group. Mizuho oslabila o více než čtyř procenta v reakci na nepotvrzené zprávy, podle nichž banka plánuje emisi akcií v hodnotě 8,7 miliardy dolarů, aby dostála vyšším požadavkům na kapitálovou přiměřenost.

Euro, které v pondělí získalo na dolar až tři procenta a dočasně se vrátilo nad 1,30 USD, umazávalo zisky již ve druhé části pondělního obchodování a dnes v tom pokračovalo. Investoři opět propadli skepsi ohledně řecké krize a schopnosti Atén prosadit razantní úsporná opatření.

Kurz eura klesl v Tokiu vůči dolaru o 0,3 procenta na 1,2744 USD a po pondělním výstupu až téměř k 1,31 USD se vrátil na páteční úroveň. Proti jenu evropská měna oslabila o 0,9 procenta na 118,15 JPY. "Navzdory masivním záchranným opatřením mělo oživení eura jen krátké trvání," konstatoval šéf devizových analytiků tokijské pobočky JPMorgan Chase Bank Tohru Sasaki.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK