Automobilka Toyota se loni vrátila k zisku

11.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 11. května (ČTK) - Japonská automobilka Toyota Motor Corp. se loni vrátila k zisku. Čistý zisk za rok do konce března činil 112,2 miliardy jenů (24,5 miliardy Kč) ve srovnání s předloňskou ztrátou 765,8 miliardy JPY (167,2 miliardy Kč). Firmě pomohly nižší náklady a pobídky k prodeji v USA zavedené koncem roku po rozsáhlém svolávání vozů k opravě. Toyota je největším výrobcem aut na světě.

Provozní zisk činil 147,5 miliardy JPY ve srovnání se ztrátou 461 miliardy JPY v předchozím fiskálním roce. V letošním roce Toyota očekává růst provozního zisku na 280 miliard JPY. Podle analytiků se má provozní zisk zvýšit až na 546 miliard JPY, napsaly agentury AP a Reuters.

Toyota od loňského října svolala po celém světě k opravám přes osm milionů vozů. Důvodem byly problémy s plynovým pedálem u několika modelů a s brzdami u hybridního modelu Prius. Od amerického úřadu pro bezpečnost dostala rekordní pokutu 16,4 milionu USD (zhruba 330,9 milionu Kč), protože pomalu odpověděla na problémy s plynovým pedálem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK