Míra softwarového pirátství v Česku loni klesla o bod na 37 pct

11.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. května (ČTK) - Míra softwarového pirátství v Česku loni klesla o jeden procentní bod na 37 procent. ČR je tak na 13. místě mezi zeměmi s nejnižším podílem nelegálního softwaru v počítačích na světě. Uvedla to dnes organizace BSA (Business Software Alliance).

"Výrobci softwaru přišli kvůli pirátství v Česku o tržby v hodnotě 3,6 miliardy korun," uvedl mluvčí BSA Jan Hlaváč. Analýzu provedla společnost IDC ve více než stovce zemí světa.

Nejvíce se v Česku nelegálně užívají operační systémy Windows, populární kancelářské softwarové balíky, grafické programy, antiviry a počítačové hry. Mezi nejčastěji poškozované výrobce softwaru patří firmy Microsoft, Adobe, Autodesk, Corel a Symantec.

Snížení míry pirátství je podle Hlaváče důsledkem dobré policejní práce při vymáhání práva a pravidelné osvětové činnosti BSA, která se zaměřuje zejména na firmy, kde se daří dlouhodobě pirátství potírat. Domácnosti nicméně stále ve velké míře užívají nelegální software a riskují tím právní postihy či ztrátu osobních dat.

Průměrná míra pirátství v Evropské unii je 35 procent a celosvětová 43 procent. Nejnižší mírou pirátství se mohou pochlubit Spojené státy americké s 20 procenty a Japonsko a Lucembursko, které mají kolem 21 procent. Nejvyšší celosvětovou míru pirátství, přesahující 90 procent, mají Gruzie, Zimbabwe a Moldavsko. Na Slovensku míra pirátství druhým rokem stagnuje na 43 procentech.

V roce 2009 podle IDC připadlo na každých 100 dolarů legálně zakoupeného softwaru dalších 75 dolarů softwaru nelegálního. "Při snížení míry pirátství o deset procentních bodů by si česká ekonomika během čtyř let polepšila o tisíce nových pracovních míst, hrubý domácí produkt by vzrostl o 8,9 miliardy korun a stát by na daních navíc vybral téměř dvě miliardy korun," uvedl Hlaváč.

K růstu míry pirátství naopak přispívá rychlý růst trhu s výpočetní technikou a větší užívání starších počítačů, v nichž výskyt nelegálního softwaru převládá. Svou roli hraje i čím dál větší rafinovanost pirátů a kyber-zločinců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK