Evropské akcie obnovily pokles, impulz záchranného plánu vyprchal

11.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 11. května (ČTK) - Evropské akcie dnes obnovily pokles a ranní ztrátou více než jednoho procenta začaly umazávat část pondělního mohutného vzestupu. Na trzích vyprchal impulz získaný obřím záchranným plánem, kterým chce Evropská unie zabránit šíření řecké dluhové krize, zatímco pochyby o schopnosti Řecka snižovat zadluženost přetrvaly.

Hlavní západoevropský akciový index FTSEurofirst 300 zahájil poklesem o 1,2 procenta na zhruba 1026 bodů. V pondělí index vyskočil o 7,4 procenta a zaznamenal nejvyšší přírůstek od listopadu 2008.

Ministři financí EU předložili v pondělí nad ránem plán, jehož celková výše 750 miliard eur (19,2 bilionu Kč) zaskočila a šokovala trhy, což se EU podařilo poprvé od vypuknutí řecké krize. Dnes se však na trzích dostaly do popředí opět obavy o dlouhodobou schopnost Řecka snižovat zadluženost a strach o osud dalších slabých ekonomik eurozóny. To se již projevilo v opětném poklesu eura, jehož kurz se vrátil k úrovni před oznámením plánu.

Pozornost investorů na burzách se upínala opět na akcie bank, které vedly pondělní strmý nárůst. Dnes ráno naopak akcie BNP Paribas, Banco Santander, Barclays a HSBC oslabovaly v rozpětí od 1,7 až 3,7 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK