Pivovar Carlsberg se díky mimořádným položkám vrátil k zisku

11.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kodaň 11. května (ČTK) - Dánský pivovar Carlsberg se v prvním čtvrtletí letošního roku vrátil k zisku. Firmě pomohly mimořádné položky spojené se změnou účtování majetku v Číně. Tržby mírně klesly. Čistý zisk činil 471 milionů dánských korun (1,6 miliardy Kč) ve srovnání se ztrátou 212 milionů DKK ve stejném období loni. Uvedla to společnost, která je čtvrtým největším pivovarem na světě, v dnešním prohlášení.

Carlsberg zaúčtoval ve čtvrtletí mimořádný zisk 390 milionů DKK. Provozní zisk klesl o sedm procent na 735 milionů korun. Tržby se snížily o 6,7 procenta na 11 miliard DKK. Tržby se zlepšily hlavně v západní Evropě a Asii, avšak kvůli zvýšení daní klesly v Rusku. Ruský trh s pivem klesl o 12 procent a firma očekává, že dvouprocentním ciferným tempem klesne i za celý rok.

Carlsberg působí na zhruba 150 trzích a vlastní kolem 300 značek piva, včetně značek Tuborg, San Miguel a Kronenbourg. Společnost zopakovala, že za celý letošní rok očekává provozní zisk zhruba na stejné úrovni jako loni, napsaly agentury AP a Reuters.

Carlsberg úzce spolupracuje s Budějovickým Budvarem. Budvar je od června 2007 výhradním importérem Carlsbergu do České republiky. Carlsberg se naopak stará o prodej produktů Budvaru na některých zahraničních trzích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK