V Pardubickém kraji ubylo do března téměř šest procent turistů

11.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pardubice 11. května (ČTK) - Pardubický kraj opět zaznamenal úbytek turistů. V první čtvrtině letošního roku jich přijelo o 5,9 procenta méně než loni ve stejnou dobu. Služeb hotelů nebo penzionů využilo 53.230 lidí. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

"Když turista nebude mít nabídku, která by ho inspirovala k návštěvě, nepřijede," řekl krajský radní zodpovědný za cestovní ruch Miroslav Stejskal.

Odborníci v cestovním ruchu předpokládali, že v době krize lidé budou dávat přednost tuzemským destinacím. V Pardubickém kraji se předpoklad nenaplnil.

"Pardubický kraj je sice atraktivní, ale nemá tolik co nabídnout. Doplácí na to, že má pověst průmyslového kraje," řekl Ladislav Kalous ze Střední školy cestovního ruchu v Pardubicích.

Ačkoliv byla letos příznivá zima, velká střediska z toho těžila méně. Lidé jezdili na kratší pobyty nebo se vydali do příměstských skiareálu třeba jen na odpolední lyžování.

"Nemyslím si, že by lidé neměli peníze, ale spíš se je bojí utrácet. Cestovní ruch na to hodně doplácí," řekl Kalous.

V Pardubickém kraji ubytovací zařízení uvítala méně domácích hostů i cizinců. Zahraničních hostů meziročně ubylo o téměř sedm procent, u českých turistů byl pokles méně než šestiprocentní.

Podle krajského radního Stejskala se situace určitě zlepší, až kraj vyčerpá evropské dotace. Do roku 2013 by mohly subjekty získat okolo 800 milionů korun.

"K tomu připočítejme 50 až 60 procent povinnou spoluúčast podnikatelů. Peníze půjdou například na Králicko, Litomyšle a Českomoravského pomezí. Služby by měly zlepšit i informační centra. Dost často teď fungují jako telefonní ústředny nebo ověřují pro města podpisy," řekl radní.

Ne všechny kraje v republice zaznamenaly úbytek turistů. Polepšila si například Praha, Středočeský kraj a mírně rovněž Jihočeský nebo Karlovarský kraj. Naopak méně hostů přijelo do Královéhradeckého, Moravskoslezského či Olomouckého kraje.

Počty hostů v kraji za první čtvrtletí v letech 2008 až 2010: Počty hostů 2008 2009 2010 cizinci 10.811 8353 7755 domácí 55.671 48.201 45.475 kraj celkem 66.482 56.554 53.230

zdroj: ČSÚ

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK