Starostové: Případů objíždění mýtného přibylo, platit se má všude

11.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. května (ČTK) - Lednové rozšíření povinnosti platit mýtné a únorové zvýšení pátečních sazeb o polovinu odvedlo další nákladní auta z dálnic na objízdné trasy skrze přilehlé obce. Na dnešní tiskové konferenci se na tom shodlo pět starostů postižených obcí. Řešením by podle nich bylo mimo jiné rozšíření mýta i na silnice nižších tříd.

"Ta situace je dlouhodobě neudržitelná, ale není velké chuti na straně státu to řešit," řekl Antonín Lízner, starosta Příšovic, které leží u liberecké rychlostní silnice R10. V Příšovicích se prý počet náklaďáků v lednu zvýšil o desetinu, přitom už v roce 2007 po zavedení mýtného vzrostl o 15 procent. Těžká doprava podle Líznera ohrožuje bezpečnost a zdraví obyvatel a způsobuje například praskliny na domech nebo nadměrný hluk.

Starostové tvrdí, že už vyčerpali všechny možnosti k omezení kamionové dopravy a nyní je na řadě stát a kraje. Stát by se měl mimo jiné zasadit o plošné zpoplatnění většiny komunikací, na silnicích 2. a 3. třídy by navíc měly být vyšší sazby než na dálnicích, kam by se objíždějící kamiony měly vrátit.

Se zavedením plošného mýtného souhlasí většina stran, které mají šanci dostat se do parlamentu. Některé ale s podmínkou, že výnosy musí převýšit náklady.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK