Prodejny OP vykázaly v prvním čtvrtletí roku ztrátu 12,8 mil. Kč

11.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Prostějov 11. května (ČTK) - Hospodaření firemních prodejen prostějovského Oděvního podniku (OP), který je od května v konkurzu, skončilo v prvním čtvrtletí ztrátou 12,8 milionu korun. ČTK informaci získala na webu www.justice.cz. OP svoji prodejní síť postupně redukuje. Ještě na konci roku 2008 měl v Česku a na Slovensku 117 obchodů, ke konci dubna jich bylo 58. Podle představenstva společnosti by se měl počet prodejen ještě snížit.

Prodejnám OP loni podle odhadu odborného časopisu TextilŽurnál meziročně klesly tržby o 55 procent na zhruba 400 milionů korun. Návrh představenstva počítá s tím, že si podnik ponechá síť 30 obratově nejlepších a ziskově perspektivních prodejen. Kromě redukce firemních obchodů OP musel přistoupit i k výraznému snížení výroby. Ke konci března propustil asi 150 zaměstnanců, o měsíc později zhruba 600 lidí.

Podle názoru představenstva je pro podnik perspektivní zachování dosud fungující výroby takzvaných měřenek, výroby oděvů na míru. "OP je držitelem značek a efektu zkušenosti s tímto sortimentem, který je v oděvním odvětví považován za rozvojový. Považovali bychom za škodu a tržní ztrátu nevyžít toho, co bylo léta nákladně budováno," uvedlo představenstvo firmy ve zprávě pro Krajský soud v Brně.

Rozhodnutím soudu společnost skončila začátkem května v konkurzu. OP dluží svým věřitelům asi 1,6 miliardy korun. V březnu sice soud povolil firmě reorganizaci, podnik ale neměl dostatek peněz na provoz a plán reorganizovat výrobu vzdal. Za první tři měsíce letošního roku OP vykázal provozní ztrátu 104 milionů korun. Podle soudce Jana Kozáka, který rozhodl o vyhlášení konkurzu, však nadále existuje šance na to, aby výroba v OP, byť v omezené míře, zůstala zachována.

Největším věřitelem podniku je s pohledávkami za 670 milionů korun Česká spořitelna. Podle informací Hospodářských novin před nedávnem koupila firma Pyrghos Lefkos od Raiffeisenbank veškeré pohledávky u OP ve výši 290 milionů korun. Společnost se tak stala druhým největším věřitelem OP, dohromady si nárokuje zhruba na 400 milionů korun. Postup firmy, za kterou stojí Filip Rybín a další lobbista Petros Michopulos, oslabuje podle HN pozici České spořitelny. Ta dosud v konkurzu zastupovala i další dvě banky, kromě Raiffeisenbank i Citibank. Spořitelně hrozí, že se ocitne v izolaci. Už na poslední schůzi hlasovali ostatní věřitelé proti ní.

Loňské hospodaření OP skončilo podle předběžných odhadů ztrátou zhruba 363 milionů korun. Tržby firmy loni klesly podle odhadů o 42 procent na 1,13 miliardy korun. Předloni firmě klesly tržby zhruba o 550 milionů na 1,94 miliardy Kč při rekordní ztrátě 1,085 miliardy korun. Ještě v roce 2007 OP vykázal zisk 13,7 milionu korun.

Prostějovská firma zaměstnávala v dobách, kdy provozovala své pobočné závody, téměř 10.000 lidí. Nyní jich má zhruba 900. Firmu museli opustit pracovníci poboček v Příkazích, Konici, Brodku u Konice, Ostravě, Ivanovicích na Hané, Uherském Hradišti, Uherském Ostrohu, Olomouci, Lošticích či Jeseníku, které společnost uzavřela. Propouštění se nevyhnulo ani zaměstnanců mateřského závodu v Prostějově, ve kterém kdysi pracovalo až 5000 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK