Android za sebe na trhu v USA odsunul mobily od Apple

11.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San Francisco 11. května (ČTK) - Operační systém Android od společnosti Google se v USA v prvním čtvrtletí dostal na druhou pozici na trhu chytrých mobilních telefonů. Na třetí příčku tak odsunul mobily iPhone od rivala Apple. Na prvním místě zůstala Research in Motion s telefony Blackberry, uvedla dnes průzkumová agentura NPD Group.

Telefony Blackberry měly ve čtvrtletí v USA podíl 36 procent a mobily s Androidem 28 procent. Mobily iPhone zaujaly 21 procent trhu. Vývoj je dalším znamením, že na rychle rostoucím trhu těchto telefonů sílí rivalita.

Úspěch Googlu v žebříčku prodeje ale zastínila zpráva, že podnik ztratil partnera. Operátor Sprint oznámil, že již nebude podporovat telefon Nexus One, který Google vyvinul spolu se společností HTC a prodává ho uživatelům přímo prostřednictvím internetu.

Chytré telefony pracují s operačním systémem a umožňují lidem prohlížet internet, odesílat elektronickou poštu a pracovat s různými softwarovými aplikacemi na barevném displeji. Spotřebitelé v USA těmito telefony čím dál více nahrazují mobily se základními funkcemi.

Trh s chytrými telefony také přilákal zájem řady dalších technologických společností, které na něm usilují o dobrou pozici. Počítačový Hewlett-Packard například minulý měsíc oznámil, že koupí za 1,2 miliardy dolarů firmu Palm s jejím operačním systémem WebOS, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK