OPEC opět mírně zvýšil odhad letošního nárůstu poptávky po ropě

11.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 11. května (ČTK) - Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) opět mírně zvýšila odhad letošního růstu světové poptávky po ropě, přebytek dodávek na trh tím ale přesto nezmizí. Kartel ropných exportérů dnes v pravidelné měsíční zprávě uvedl, že se letošní poptávka zvýší o 950.000 barelů za den.

Předchozí odhad kartelu byl o 50.000 b/d nižší; OPEC tuto předpověď zvýšil třetí měsíc za sebou. Absolutní hodnotu odhadované letošní poptávky zpráva agentury Reuters neuvádí.

Kartel zajišťuje více než třetinu dodávek na světový trh s ropou a i v dubnu zvyšovali jeho členové těžbu. Organizace tak minulý měsíc dodržovala těžební limity z 51 procent. Letošní poptávku po své ropě OPEC odhaduje na 28,85 milionu barelů za den, tedy o 40.000 b/d výše než v minulé předpovědi. Meziročně je však údaj stále nižší o 100.000 b/d.

I přes známky, že ropy na trh proudí přebytek, zůstaly průměrné ceny ropy minulý měsíc nejvyšší od září 2008. Pod hranici 80 dolarů za barel neklesly ani jednou.

"Obecně jsou poslední známky zlepšení světové ekonomiky povzbudivé," uvedla organizace ve zprávě. "Přesto, vzhledem k současné nejistotě, předpověď světového hospodářského růstu zůstala na 3,5 procenta," dodal OPEC. Mezinárodní měnový fond proti tomu zvýšil v dubnu letošní předpověď světového růstu na 4,2 procenta, napsal Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK