AČPM: Pojišťovnami roku se staly Kooperativa, Pojišťovna ČS a ECP

11.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. května (ČTK) - Asociace českých pojišťovacích makléřů (AČPM) dnes vyhlásila pojišťovnou roku 2009 v kategorii neživotního pojištění Kooperativu VIG a v kategorii životního pojištění Pojišťovnu České spořitelny. Nejlepším specializovaným pojistitelem zvolila Evropskou cestovní pojišťovnu. Tyto tři pojišťovny tak obhájily svá loňská prvenství v hlavních kategoriích soutěže. Asociace o tom dnes informovala ČTK.

Kooperativa získala dále prvenství v kategoriích pojištění průmyslu a podnikatelů a motorových vozidel. V kategoriích spolupráce s makléři a likvidace škod vyhrála pojišťovna Chartis Europe pobočka pro ČR. V soutěži o pojistný produkt roku 2009 zvolili makléři jako nejlepší pojištění podnikatelů Trend pojišťovny Kooperativa.

"Letošní výsledky dokazují, že postavení pojišťoven na trhu je z hlediska pojišťovacích makléřů stabilizované. To je pro české pojišťovnictví dobrá zpráva, zejména s ohledem na současnou hospodářskou krizi," uvedl předseda AČPM Zdeněk Voharčík. "Na špičce nedošlo k žádným převratným změnám, ale máme překvapivého ´skokana roku´," doplnil místopředseda AČPM Ivan Špirakus s poukazem na druhé místo pojišťovny AGRA mezi specializovanými pojistiteli.

Pojišťovny působící v Česku mají dobré kapitálové vybavení a solventnost a jsou tedy dobře připraveny na nadcházející období, míní partnerka poradenské firmy KPMG Romana Benešová. Výnosnost vlastního kapitálu je podle ní v porovnání s hodnotami ve vyspělých ekonomikách vysoká a nadále stoupá. "Očekáváme, že vliv finanční krize bude v roce 2010 vzhledem k charakteru jejich podnikání ještě pokračovat," podotkla nicméně.

Pojišťovací makléři zorganizovali anketu podesáté. Jejím cílem je posoudit služby pojišťoven na českém trhu z pohledu nezávislých zprostředkovatelů pojištění. Podle představitelů pojišťoven jde o objektivní anketu, protože pojišťovací makléři znají hodnocené subjekty velmi podrobně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK