Kurz eura klesl; pozornost trhu opět přitáhla situace s dluhopisy

11.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 11. května (ČTK) - Kurz eura klesl, protože na devizovém trhu slábne pocit úlevy z plánu na stabilizaci evropské měny až za bilion dolarů. Pozornost devizového trhu se opět stočila k potížím některých členských států eurozóny s vysokými úroky dluhopisů.

Jednotná evropská měna dnes odpoledne oslabila o půl procenta na 1,2719 USD. Dolar vůči japonskému jenu klesl o 0,6 procenta na 92,69 JPY a euro k jenu se snížilo o 1,2 procenta na 117,84 JPY.

Euro se opět vrátilo do blízkosti 1,27 USD. Měna se tak vzdala zisků z pondělí, kdy vystoupala k 1,31 USD. Investoři se nadále obávají, jaké budou detailní podmínky nákladného plánu a zda tato iniciativa vyřeší potíže s dluhy regionu dlouhodobě.

"Uvědomujeme si, že je to jen další způsob, jak oddálit to, co je možná nevyhnutelné," řekl šéf devizových transakcí společnosti TD Securities. "Posouvá to potíže s dluhy jen o kus dál vpřed," citovala ho agentura Reuters.

Minulý týden se kurz eura propadl na 14měsíční minimum zhruba k 1,2510 USD. Způsobily to obavy, že by se řecká krize mohla rozšířit na další členské státy eurozóny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK