Bernanke jednal se senátory o krizi v Evropě

11.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 11. května (ČTK) - Šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke dnes jednal za zavřenými dveřmi se skupinou senátorů o krizi v Evropě. Politiky hlavně zajímalo, proč Fed znovu otevřel takzvané měnové swapy, jejichž prostřednictvím Fed poskytuje Evropské centrální bance dolarové úvěry, když o ně ECB požádá. Bernanke řekl, že jde sice o problém Evropy, avšak bez intervence by se podle něj mohly problémy přenést i na banky v USA.

"Předseda (Rady guvernérů Fedu Ben) Bernanke vysvětlil, co se v Evropě děje. Je to v zásadě problém Evropy, bez té intervence by ale dopady pocítila zřejmě řada našich bank a náš bankovní systém," řekl novinářům po schůzce s šéfem Fedu senátor Richard Shelby.

Bernanke se s politiky setkal, aby vyvrátil jejich obavy z postupu Fedu. Politici mají strach, aby rozhodnutí Fedu poskytovat dolarové úvěry zahraničním centrálním bankám ve své podstatě neznamenalo, že Fed bude teď zachraňovat zadlužené země.

Fed svým krokem podpořil snahu evropských lídrů vytvořit obrovský stabilizační fond, který bude mít v případě nutnosti k dispozici až 750 miliard eur (zhruba 19,2 bilionu Kč). Hlavním smyslem je zabránit vzniku a šíření takové krize, s jakou se nyní potýká Řecko.

Fed už podobné měnové swapy v minulosti použil, a to v době, kdy bojoval s globální finanční krizí. Tehdy část politiků snahu zajistit na zahraničních trzích dolarovou likviditu kritizovala. Zákonodárcům vadilo, že peníze amerických daňových poplatníků jsou potenciálně ohroženy. Něčeho podobného se podle šéfa Fedu není nutné obávat.

"To není půjčka, kterou by poskytli američtí daňoví poplatníci, ale nástroj k podpoře likvidity," řekl po schůzce s šéfem Fedu republikánský senátor Bob Corker. "Z informací, které mám dnes, se mi zdá, že je to standardní proces, který centrální banky ve vzájemném styku používají," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK