Akcie v USA smazaly počáteční ztráty a navázaly na pondělní růst

11.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 11. května (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování poklesem, ztráty ale smazaly a kolem poledne už byly v mírném plusu. Zájem byl především o biotechnologie, kterým pomohlo oznámení o zpětném odkupu akcií Gilead Sciences. Nervozita z dalšího vývoje v Evropě však přetrvává, což je poznat z vysokého kolísání kurzů.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se pozorně sledovaný Dow Jonesův index pohyboval kolem 10.805 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst asi o 0,2 procenta. Širší index S&P 500 byl pevnější také o 0,2 procenta, díky čemuž se dostal na 1162 bodů. Index Nasdaq Composite si připsal zhruba půl procenta na 2386 bodů.

Akcie v pondělí v reakci na oznámení Evropské unie zaznamenaly největší procentní růst za více než rok. Unie je připravena v členských zemích v případě nutnosti aplikovat záchranný plán v dosud nevídaném rozsahu až 750 miliard eur (zhruba 19,2 bilionu Kč). Analytici ale upozorňují, že se tím nic podstatného nemění, protože některé evropské země jsou stále až příliš zadlužené.

"V krátkodobém pohledu jsou to správné kroky, ale v dlouhodobém výhledu je tam třeba zajistit fiskální disciplínu," podotkl hlavní analytik ústavu Harris Private Bank Jack Ablin. "Vzhledem k tomu, že se zapojil i MMF, panuje zde pocit, že EU se nebude snažit mít nad svými členskými zeměmi až tak velkou kontrolu," dodal.

Nasdaq vděčí za silnější růst společnosti Gilead Sciences, která oznámila, že zahajuje výkup vlastních akcií do objemu pět miliard dolarů. Firmy to většinou dělají proto, aby podpořily cenu akcií a zvýšily hodnotu firmy pro akcionáře. Vykoupené akcie se totiž zruší a dosažený zisk se pak dělí mezi nižší počet akcií.

Gilead schválil program výkupu akcií letos už podruhé. V rámci programu, který byl oznámen dnes, bude firma akcie nakupovat na trhu podle toho, jak to bude zrovna výhodné. Platnost programu trvá do května 2013. Akcie firmy na oznámení reagovaly růstem o více než tři procenta. Díky tomu index NYSE Arca Biotech vykazoval růst asi o 0,7 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK