Slunce může za 40 let vytvářet až 1/4 elektřiny ve světové síti

11.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 11. května (ČTK) - Solární energie může v roce 2050 vytvářet až čtvrtinu elektřiny ve světové síti. Předpovídá to Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Dodává ale, že nezbytnou podmínkou bude podpora od vlád, aby solární energie mohla konkurovat běžné výrobě.

Nyní představuje energie ze slunečních paprsků jen polovinu procenta světových dodávek elektřiny. IEA upozorňuje, že zvýšení její produkce je nezbytné, aby se snížily emise skleníkových plynů a závislost lidstva na fosilních palivech.

"Bez rozhodného kroku se emise CO2 z energetiky do roku 2050 více než zdvojnásobí," varuje agentura. Dodává, že s vyšší spotřebou ropy zesílí i obavy o zajištění jejích zdrojů.

Přední producenti solární energie, například Španělsko a Německo platí za elektřinu ze solárních elektráren ve zvláštním tarifu, aby mohly náklady solární technologie postupně klesnout na stejnou úroveň jako u běžných elektráren.

Tohoto bodu se nejdříve dosáhne v oblastech s vysokým slunečním zářením; organizace Solar America Initiative ho chce v USA dosáhnout v roce 2015. IEA odhaduje, že střešní fotovoltaické panely se na paritu nedostanou před rokem 2020 a velké solární elektrárny do roku 2030.

Koncentrované solární systémy (CSP) s čočkami a zrcadly můžou parity dosáhnout na slunných místech do roku 2020. Obě technologie dohromady by tak do roku 2050 mohly vyrábět 9000 terawatthodin elektřiny a emise CO2 by to snížilo téměř o šest miliard tun, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK