Brusel posoudí jestli se Česko vzdaluje nebo přibližuje euru

12.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 12. května (zpravodaj ČTK) - Evropská komise dnes posoudí, nakolik se Česko a dalších osm členských států EU přiblížilo nebo vzdálilo přijetí eura. Brusel by měl zároveň rozhodnout, zda jsou Estonci připraveni na přijetí evropské jednotné měny od začátku příštího roku. Pokud ano, budou nejspíš na několik let poslední ze zemí unie, které vstoupí do eurozóny.

Přestože čeští politici v současnosti odmítají hovořit o případném datu přijetí eura, Evropská komise posuzuje dvakrát ročně pokrok jednotlivých členských států EU na cestě do eurozóny. Češi se stejně jako další v přístupové smlouvě k Evropské unii totiž zavázali, že evropskou jednotnou měnu časem přijmou, byť nemají stanovené konkrétní datum.

Zatímco Češi se v posledních letech od přijetí eura každým rokem spíše vzdalují, Estonsko stojí nejspíš těsně před jeho přijetím. Pokud by Evropská komise ve středu rozhodla, že malá pobaltská země je připravena ke vstupu do eurozóny, s největší pravděpodobností se tak na začátku roku 2011 stane. Vstup Estonska však musí schválit ještě všechny členské státy unie. Pokud Brusel bude posuzovat jen makroekonomická kritéria, Estoncům prakticky nic nemůže zabránit, aby euro přijali.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK