Trichet: Eurozóna musí posílit dozor nad rozpočty

31.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 31. května (ČTK) - Evropu i Evropskou centrální banku (ECB) čeká složité období, které bude vyžadovat rychlou reakci vlád a razantní kroky k posílení dozorových mechanismů, aby eurozóna zlepšila stav svých rozpočtů. Na konferenci, kterou pořádala rakouská centrální banka, to dnes ve Vídni řekl prezident ECB Jean-Claude Trichet.

V otázce posílení dozoru nad zlepšením rozpočtu podle Tricheta není laxní přístup namístě. Naopak je prý třeba učinit "kvantový přechod", řekl šéf ECB.

"Pro Evropu i pro ECB je to náročná doba. Jsme konfrontováni napětím na finančních trzích, složitou fiskální situací v některých částech eurozóny a s tím spojenými negativními dopady na efektivní fungování měnové politiky," řekl Trichet, jehož cituje agentura Reuters.

Obavy ze špatného stavu veřejných financí v Řecku, Portugalsku, Irsku či Španělsku způsobily, že kurz jednotné evropské měny euro vůči dolaru od začátku roku oslabil už asi o 15 procent. Nepříznivý vývoj zároveň donutil ECB, aby začala nakupovat státní dluhopisy, což normálně nedělá. Tentokrát k takovému kroku sáhla ve snaze stabilizovat situaci.

Vlády by ale podle Tricheta neměly rozhodnutí ECB nakupovat státní dluhopisy vnímat tak, že je to způsob, jak vyřešit těžký úkol snižování výdajů a nápravy veřejných financí. Vlády musejí být samy aktivní a snažit se o nápravu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK