ČNB: Běžný účet v prvním čtvrtletí skončil přebytkem 16,1 mld. Kč

08.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. června (ČTK) - Běžný účet platební bilance, která je souhrnem veškerých ekonomických transakcí domácí ekonomiky se zahraničím, vykázal v prvním čtvrtletí letošního roku přebytek 16,1 miliardy korun. V loňském roce vykázal ve stejném období deficit 24,9 miliardy korun. Oznámila to dnes Česká národní banka. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku byl běžný účet podle údajů ČNB ve schodku 7,5 miliardy korun, zatímco za celý loňský rok podle předběžných údajů skončil v deficitu 37 miliard korun.

Na finančním účtu se v letošním 1. čtvrtletí podle centrální banky uskutečnil čistý odliv finančních zdrojů do zahraničí v objemu 28,9 miliardy korun. Devizové rezervy ČNB bez vlivu kurzových rozdílů se zvýšily o 6,8 miliardy korun. Poměr schodku běžného účtu platební bilance k hrubému domácímu produktu na roční bázi vzrostl podle odhadu ČNB na 1,3 procenta vlivem meziročního zhoršení salda bilance transferů a výnosů.

Bilance zboží a služeb byla podle aktualizovaných dat v prvním čtvrtletí přebytková ve výši 55,3 miliardy Kč, což představuje meziroční stagnaci salda při růstu obratu vývozu a dovozu.

Bilance výnosů skončila v prvním čtvrtletí pasivem ve výši 38 mld. Kč, což představuje meziroční nárůst o 2,2 mld. Kč. Schodek běžných převodů byl v prvním čtvrtletí 1,3 miliardy Kč, což představuje meziroční zhoršení o 5,6 miliardy Kč. Bilance vládních převodů skončila aktivem stejně tak jako převod prostředků z rozpočtu Evropské unie.

Kapitálový účet skončil v prvním čtvrtletí aktivem ve výši 2,3 miliardy Kč. Výsledný přebytek byl ovlivněn kladným saldem obchodů s emisními povolenkami v rozsahu 1,8 miliardy Kč a transakcemi ve vztahu k rozpočtu Evropské unie.

Čistý příliv přímých investic činil 36,2 miliardy Kč. Zahraniční přímé investice do podniků v České republice činily 53,3 mld. Kč. Z toho připadalo na navýšení základního kapitálu společností pouze 2,9 miliardy Kč, a to zejména v obchodu s nemovitostmi, poskytování služeb pro podniky a finančního zprostředkování. Předpokládaná výše reinvestovaného zisku dosáhla 19 miliard Kč. "Rozhodující objem finančních prostředků ve výši 31,4 miliard Kč obdržely tuzemské podniky především ve formě inkasování splátek z dříve poskytnutých finančních úvěrů zahraničním mateřským společnostem," uvádí ČNB. Přímé investice tuzemských podniků do zahraničních společností činily 17,1 miliardy Kč.

Čistý příliv portfoliových investic do České republiky dosáhl v prvním čtvrtletí 13,6 miliardy Kč. Příliv zahraničního kapitálu byl spojen především s nákupy dlouhodobých korunových vládních dluhopisů nerezidenty. Realizovaly se také emise podnikových dluhopisů na zahraničních kapitálových trzích. Bilance aktivních operací s cennými papíry byla v prvním čtvrtletí vyrovnaná.

V položce ostatních investic byl podle ČNB vykázán odliv kapitálu do zahraničí ve výši 78,1 miliardy Kč vlivem změny pozice podniků a bank vůči nerezidentům. U podnikového sektoru šlo o poskytování krátkodobých obchodních a finančních úvěrů, současně se splácením čerpaných obchodních a finančních úvěrů. Změna pozice podnikového sektoru, neboli odliv zdrojů, dosáhla 40,4 miliardy Kč.

Bankovní sektor splácel krátkodobé vklady přijaté od zahraničních investorů, přičemž změna pozice bankovního sektoru činila 38,3 mld. Kč.

Centrální vláda a regiony čerpaly úvěry od Evropské investiční banky na rozvoj infrastruktury, výše salda nově čerpaných zdrojů vládním sektorem ze zahraničí činila 0,6 miliardy Kč.

Devizové rezervy ČNB po vyloučení kurzových vlivů narostly v prvním čtvrtletí o 6,8 miliardy Kč vlivem kladného salda transakcí prováděných pro klienty ČNB a výnosů z investování devizových rezerv, oznámila ČNB.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK