Nezaměstnanost v Praze klesla, činí 3,9 procenta

08.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. června (ČTK) - Nezaměstnanost v Praze v květnu meziměsíčně klesla o desetinu procentního bodu na 3,9 procenta. V hlavním městě se stejně jako ve všech krajích snížil i počet nezaměstnaných. O práci se na pražských úřadech ucházelo ke konci května 32.139 lidí, což je o 616 méně než v předchozím měsíci. Vyplynulo to z dnes zveřejněných údajů ministerstva práce a sociálních věcí. Metropole tak zůstává po okrese Praha-východ regionem s nejnižší mírou nezaměstnanosti.

Z celkového počtu nezaměstnaných mohlo do práce ihned nastoupit 31.019. Volných pracovních míst bylo v Praze na konci května podle pracovních úřadů 6616, což je ale o 31 více než v dubnu. Bez práce bylo v hlavním městě 4,3 procenta žen a 3,6 procenta mužů.

Hlavní město patří tradičně k regionům s nejnižším podílem lidí bez práce. Nižší míru nezaměstnanosti většinou vykazuje jen okres Praha-východ, kde bylo v květnu bez práce 3,8 procenta lidí. Naopak nejvyšší míra nezaměstnanosti byla v okrese Most, kde dosáhla 15,7 procenta. Práci tam hledalo 9738 lidí.

Z hlediska celé republiky míra nezaměstnanosti v květnu činila 8,7 procenta a meziměsíčně se snížila o půl procentního bodu. Podle analytiků za snížením nezaměstnanosti stojí mimo jiné sezonní práce. Na jedno volné pracovní místo v současné době tak připadá v celorepublikovém měřítku v průměru 15,5 uchazeče. V Praze to bylo 4,9 uchazeče.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK