Nezaměstnanost v Ústeckém kraji v květnu klesla na 13,2 procenta

08.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 8. června (ČTK) - Nezaměstnanost v Ústeckém kraji v květnu klesla vlivem sezonních prací o 0,4 procentního bodu na 13,2 procenta. Přesto je stále nejvyšší v Česku. Proti loňským 12,4 procenta je navíc stále výrazně vyšší. Meziroční změna sice odpovídá trendu v celém Česku, kde nezaměstnanost stoupla z loňských 7,9 na 8,7 procenta. Nelichotivý primát kraje ale ještě posílil.

"Zlepšení situace na trhu práce vlivem sezonních prácí se v květnu projevilo ve všech okresech kraje. Pozitivně se projevuje i umisťování uchazečů v rámci aktivní politiky zaměstnanosti," uvedla analytička ústeckého Úřadu práce Romana Janoušková. V celém kraji bylo v květnu evidováno 59.150 uchazečů o práci. Oproti dubnu jich ubylo 1816.

Pozitivní trend se nejvíce projevil na Litoměřicku a Děčínsku, kde oproti dubnu klesla nezaměstnanost o 0,84, respektive 0,54 procenta. Okres Děčín ale i přesto patří k těm, které ekonomická recese poznamenala nejvíce. Bez práce je stále 14,9 procenta lidí v produktivním věku, což je o 1,6 procenta víc než vloni. Teplicko si za poslední rok pohoršilo o 1,5 bodu na 13,5 procenta a Ústecko o 1,1 bodu na 13,4 procenta. Překvapením je naopak klesající míra nezaměstnanosti na Chomutovsku, které si z loňských 13,5 procenta polepšilo o procentní bod. Nejvyšší nezaměstnanost zůstala na Mostecku, kde v květnu činila 15,7 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK