Dolní komora švýcarského parlamentu odmítla dohodu s USA o UBS

08.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Curych 8. června (ČTK) - Dolní komora švýcarského parlamentu dnes odmítla dohodu, podle níž měla přední švýcarská banka UBS vydat Spojeným státům data o tisících svých amerických klientů podezřelých z daňových úniků. Dohoda se však bude nyní v celém parlamentu projednávat znovu, protože horní komora smlouvu minulý týden schválila.

Proti dohodě se vyslovilo 104 zákonodárců, pro jich bylo 76. Dohodu zablokovali nacionalistické a levicové strany. Pro vládu je to porážka, protože doufala, že se zbaví dlouhého sporu o bankovní tajemství. Pře zatěžovala vztahy mezi Bernem a Washingtonem a ohrožovala americké aktivity největší švýcarské banky.

Obě sněmovny se nyní musí snažit o dohodu na společném textu. Ještě tento měsíc by se mělo dospět ke konečnému hlasování.

Obě strany uzavřely dohodu loni v srpnu. Švýcarsko slíbilo, že bez ohledu na své zákony o bankovním tajemství předá americkým úřadům do konce letošního srpna informace o účtech 4450 amerických klientů UBS. Washington za to zrušil obvinění UBS z napomáhání k daňovým únikům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK