Manpower: Přes nezaměstnanost se firmám těžko hledají řemeslníci

08.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. června (ČTK) - Českým podnikům se navzdory nezaměstnanosti stejně jako loni nejobtížněji hledají řemeslníci. Na druhé místo v žebříčku těžko obsaditelných pozic se nově posunuli obchodní zástupci. Vyplývá to z dnes zveřejněných výsledků průzkumu Manpower "Nedostatek lidí s potřebnou kvalifikací."

Proti loňským výsledkům vypadli letos z žebříčku obtížně obsaditelných profesí technici, mechanici a projektoví manažeři. Nově se objevili pracovníci v zákaznickém servisu, recepční a administrativní pracovníci.

"Navzdory vysoké nezaměstnanosti v mnoha odvětvích se požadavky zaměstnavatelů na své potenciální zaměstnance neshodují s profily nezaměstnaných," uvedla generální ředitelka Manpower Česká republika Jaroslava Rezlerová. V Česku má problémy s hledáním pracovníků 19 procent firem. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím je to mírné zhoršení o dva procentní body.

Zaměstnavatelé podle šéfky tuzemského Manpoweru snížili počty pracovníků, musí si ale udržet určitou míru produktivity. Proto rostou požadavky na dříve běžné pozice typu recepční nebo asistentky. "Pod tyto pozice se zahrnuje mnohem širší agenda, a proto i když na inzerci pozice asistentka reaguje velké množství uchazečů, je pro personalisty těžké najít správné uchazeče s komplexními znalostmi a dovednostmi," dodala Rezlerová.

Manpower předpokládá, že nedostatek lidí s potřebnou kvalifikací bude narůstat. Proto je prý například nutné, aby mezi priority vlády patřily investice do odborného vzdělávání a odborné přípravy nebo podpora "strategické" migrace zaměstnanců.

Z globálního hlediska hledá těžko potřebné zaměstnance 31 procent firem. Nejhorší výsledky vykázalo se 76 procenty Japonsko. V Evropě se v této situaci nachází 23 procent podniků. Nejobtížněji se odpovídající zaměstnanci hledají firmám v regionu Evropa, Blízký východ a Afrika v Polsku, kde s tím má potíže 51 procent podniků. Naopak nejlepší je se čtyřmi procenty Irsko.

Průzkum se uskutečnil ve 36 zemích a regionech na vzorku kolem 36.000 zaměstnavatelů z veřejného i soukromého sektoru.

Nejhůře obsaditelné pozice v České republice: Rok 2010 Rok 2009 1. Řemeslník 1. Řemeslník

2. Obchodní zástupce 2. Technik (především strojař) 3. Šéfkuchař/kuchař 3. Obchodní zástupce

4. Lékař a jiný neošetřující zdravotní personál 4. Šéfkuchař/kuchař

5. Řidič 5. Řidič

6. IT pracovník (hlavně programátor a vývojář) 6. Mechanik/Obsluha výrobních strojů 7. Pracovníci v zákaznickém servisu 7. Lékař a jiný neošetřující zdravotní personál

8. Recepční 8. IT pracovník (hlavně programátor a vývojář)

9. Administrativní pracovníci a pracovníci sekretariátu 9. Projektový manažer 10. Management 10. Management

Zdroj: Manpower

Jak moc je pro zaměstnavatele obtížné najít vhodné zaměstnance: 2010 2009 2008 Česká republika 19 % 17 % 37 % Celosvětově 31 % 30 % 31 % Evropa 23 % 25 % 32 %

Zdroj: Manpower

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK