Růst výroby v Německu v dubnu zpomalil na 0,9 procenta

08.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 8. června (ČTK) - Meziměsíční tempo růstu průmyslové výroby v Německu v dubnu výrazně zpomalilo na 0,9 procenta z březnových 4,3 procenta. Oznámilo to dnes německé ministerstvo hospodářství. Dubnový růst však mírně překonal očekávání analytiků, kteří jej odhadovali na 0,8 procenta.

Ministerstvo navíc opravilo tempo březnového růstu směrem vzhůru z původně ohlášených čtyř procent. Dodalo, že produkce se pravděpodobně bude i nadále zvyšovat díky stoupajícím zakázkám.

Výroba samotného zpracovatelského sektoru v dubnu vzrostla o půl procenta. Produkce stavebního sektoru se zvýšila o 2,6 procenta a výroba energie dokonce o 4,5 procenta.

Ministerstvo již v pondělí oznámilo, že zakázky pro německé průmyslové podniky se v dubnu meziměsíčně zvýšily o 2,8 procenta. Analytici přitom čekali nárůst o pouhých 0,2 procenta.

Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada firem z České republiky. Země se v polovině roku 2008 propadla do hospodářské recese, ve které setrvala celý další rok. K růstu se německá ekonomika vrátila až loni ve druhém čtvrtletí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK