EU dá víc pravomocí Eurostatu, chce bránit falšování

08.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lucemburk 8. června (zpravodaj ČTK) - Ministři financí EU se dnes dohodli na tom, že dají víc kontrolních pravomocí Evropskému statistickému úřadu (Eurostat). Posílení jeho role by mělo jeho expertům dát možnost provádět širší kontrolní mise v zemí bloku.

Zpřísnění dohledu ze strany Eurostatu se současnými debatami o stavu veřejných financí zemí EU potýkajících se kvůli krizi s výraznými deficity. Roli hraje i to, že Řekové falšovali údaje o stavu veřejných financí.

Právě dluhové problémy Řecka stály u zrodu současné krize eura. Aténám musela přispěchat eurozóna společně s Mezinárodním měnovým fondem na pomoc zřízením speciálním záchranného mechanismu. Potíže ale mají i další státy bloku, třeba Španělsko s Portugalskem, které už začínají přijímat různá úsporná opatření, aby své veřejné finance zlepšily. Právě to bude dalším z témat dnešního jednání.

O věci ale musí ještě rozhodnout Evropský parlament a ještě jednou i země EU, neboť zatím jde mezi nimi jen o rámcovou dohodu, přičemž některé detaily je třeba ještě doladit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK