Ekonomika Islandu za první čtvrtletí vzrostla o 0,6 procenta

08.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stockholm 8. června (ČTK) - Ekonomika Islandu za první čtvrtletí vzrostla o 0,6 procenta, meziročně se ale o 6,8 procenta propadla. Hospodářství země se tak po recesi oživuje pomalu, vyplývá podle analytiků z dnešních oficiálních čísel islandského statistického úřadu. Údaje jsou předběžné.

Za poslední čtvrtletí minulého roku úřad revidoval meziroční propad na 7,9 procenta ze sedmi procent z předběžné zprávy. V porovnání s předchozím čtvrtletím se hrubý domácí produkt Islandu na konci minulého roku zvýšil jen o 0,7 procenta, když jako předběžný růst úřad uváděl 3,3 procenta.

"Ukazuje se zlepšení čtvrtletí proti čtvrtletí, zatímco meziroční čísla zaostávají za jinými státy," uvedl analytik společnosti SEB Mats Olausson. Dodal, že oživování islandského hospodářského růstu bude zdlouhavé.

Ekonomika ostrova v severním Atlantiku se vzpamatovává po kolapsu finančního systému a měny z konce roku 2008. Pomoc od mezinárodních věřitelů do země začala přicházet. Centrální banka si tak mohla doplnit oslabené devizové rezervy, vývoz roste a základní úroková sazba klesla z 18 procent za krize na nynějších 8,5 procenta, napsala agentura Reuters.

pok dp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK