Wall Street asi mírně posílí po Bernankeho výrocích

08.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW YORK, 8.června (Reuters) - Wall Street v úterý zřejmě zahájí seanci růstem poté, co prezident americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke...

...řekl, že ekonomika Spojených států podle všeho má dostatečnou hybnou sílu, aby se vyhnula recesi s dvojím dnem.

Bernanke, jenž hovořil v Centru Woodrowa Wilsona ve Washingtonu, také řekl, že evropští představitelé jsou odhodláni zajistit přežití eura a že mají dostatek peněz, aby splnili závazky značně zadlužených členských zemí. [ID:nLDE65705B]

"Šíříte dál, co Bernanke říká, a říkáte, že je to dobrá zpráva. On se domnívá, že nesklouzneme do recese s dvojím dnem a že eurozóna to zvládne. Ale pak tu jsou pochybovači, kteří říkají, že sám fakt, že to musel říkat, je znepokojivý," uvedl Arthur Hogan, hlavní analytik trhu z Jefferies & Co.

Futures na index S&P 500 <SPc1> a futures na technologický Nasdaq 100 <NDc1> ve 14:50 SELČ rostly shodně o 0,5 procenta.

Euro <EUR=>, jež investoři v posledních týdnech sledují jako barometr stability eurozóny, se během úterní seance obchodovalo v relativně úzkém pásmu bez větších změn poblíž 1,1920 dolaru.

"Jakmile nalezneme úroveň, kde by euro den co den neklesalo, ať už to bude na 1,20, 1,15 či 1,10 dolaru, pak bude trh bedlivě sledovat, co se opravdu děje, a na to reagovat," dodal Hogan.

Investoři jsou v posledních týdnech citlivější kvůli zvýšené volatilitě trhu na Wall Street, z nějž se stahují při prvním náznaku prodejního tlaku.

Ve snaze obnovit důvěru finančních trhů se ministři financí eurozóny v pondělí dohodli na podrobnostech masivního plánu pomoci zadluženým členským zemím a podepsali dohodu o Nástroji pro speciální účely (SPV), jenž těmto státům umožní přístup k úvěrům v objemu 440 miliard eur. [ID:nLDE65701M]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK