MPSV: Nezaměstnanost v květnu klesla o 0,5 bodu na 8,7 pct

08.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. června (ČTK) - Nezaměstnanost v České republice se v květnu meziměsíčně snížila o půl procentního bodu na 8,7 procenta, uvedlo dnes ministerstvo práce a sociálních věcí. Podobný vývoj očekávali i analytici, avšak upozorňují, že klesající trend může být přechodný. Zvyšování nezaměstnanosti Českou republiku podle analytiků ještě čeká.

V květnu se o práci ucházelo 514.779 lidí a na jedno volné pracovní místo připadlo v průměru 15,5 uchazeče. Ke konci měsíce pracovní úřady evidovaly 499.222 uchazečů, kteří mohli bezprostředně nastoupit do práce. V porovnání s letošním dubnem je to o 24.369 lidí méně, naopak proti loňskému květnu o 52.771 více. Celkový počet uchazečů, kteří byli ke konci května na pracovních úřadech zaregistrovaní, byl v porovnání s dubnem nižší o 25.349 lidí. Ve srovnání s květnem 2009 ale vzrostl o 57.218. Tehdy míra nezaměstnanosti činila 7,9 procenta.

I v květnu trvaly velké rozdíly mezi regiony. V Praze míra nezaměstnanosti klesla na 3,9 procenta, ve Středočeském kraji činila 6,9 procenta. Naproti tomu nejhorší byla situace v Ústeckém kraji, kde bylo bez práce 13,2 procenta lidí a v Moravskoslezském kraji, kde míra nezaměstnanosti klesla na 11,6 procenta hlavně díky nabídce sezonních prací.

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo všech 77 pracovních úřadů, přičemž nejvyšší byl na Znojemsku, Jindřichohradecku, Chrudimsku, Prachaticku a Českokrumlovsku. Z hlediska průměrného počtu uchazečů o jedno volné místo je jich nejvíce v okresech Teplice, Karviná, Děčín a Třebíč. Konkrétně na Teplicku na jedno pracovní místo v současné době připadá v průměru 68,2 uchazeče a na Karvinsku 62,1.

Pokles nezaměstnanosti je podle analytiků pro jarní měsíce typický a za květnovým poklesem jsou hlavně sezonní práce. Vznikají již sice dlouhodobá pracovní místa, ale tento trend se nesmí přeceňovat.

Podle Petra Dufka z ČSOB míra nezaměstnanosti v květnu poklesla především díky sezonním pracím v zemědělství a stavebnictví, a podobně jako už v předchozích měsících díky veřejně prospěšným pracím. Tomáš Volf ze skupiny Citfin upozornil, že firmy nabírají nové zaměstnance jen opatrně. Zatím panuje stále obava, že se ekonomická situace může ještě zhoršit. Vladimír Pikora ze společnosti Next Finance míní, že dlouhodobě se mnoho nemění. S rostoucí produktivitou a rostoucím využitím výrobních kapacit bude ekonomika schopna produkovat o trochu více s méně zaměstnanci.

Podle Svazu průmyslu a dopravy pouze necelá pětina tuzemských firem plánuje letos přijímání nových pracovníků. Většina z nich bude nabírat jen v řádech procent, a to zejména nedostatkové kvalifikované pracovníky. "Míra nezaměstnanosti se zřejmě udrží pod devíti procenty do července, koncem léta ale může jít opět nahoru s příchodem čerstvých absolventů škol na trh práce," odhadl další vývoj Pavel Sobíšek z UniCredit Bank.

Helena Horská z Raiffeisenbank se domnívá, že pouze mírné oživení ekonomiky nevytvoří dostatek volných pracovních míst a čerství absolventi škol budou mít stále problém najít odpovídající uplatnění. "V některých měsících roku 2011 se může míra registrované nezaměstnanosti dokonce přiblížit k hranici 10 procent, pokud se ve státní správě začne opravdu propouštět," řekla Horská ČTK.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK