GM svolává k opravě 1,5 milionu aut kvůli vadnému ostřikovači

08.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 8. června (ČTK) - Americká automobilka General Motors celosvětově svolává k opravě 1,5 milionu vozidel kvůli ostřikovači čelního skla, který se přehřívá a může se vznítit. Výzva se týká několika typů pickupů, sportovně-užitkových vozů a osobních aut z výrobních řad 2006 až 2009, uvedl dnes podnik.

Téměř 1,4 milionu svolávaných vozů jezdí po Spojených státech. Zbývajících 100.000 vozidel je ale v provozu v Kanadě, Mexiku i jinde ve světě.

Podobnou výzvu zveřejnila skupina GM již v roce 2008 a od té doby se objevily nové případy vzplanutí v opravených vozech. Koncern dodal, že se žádné zprávy nezmiňují v souvislosti s těmito případy o zranění či havárii. Podnik ví o pěti případech vzplanutí, napsala agentura AP.

Jednu z největších svolávacích akcí aut kvůli možným závadám uskutečnila na konci minulého a na začátku letošního roku japonská Toyota. Kvůli problémům s nechtěným zrychlováním byla nucena svolat po celém světě k opravě přes osm milionů automobilů, z toho zhruba šest milionů ve Spojených státech. Podle amerických úřadů může se zrychlováním toyot souviset několik desítek úmrtí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK