Statistici dnes zveřejní zpřesněný odhad HDP za první čtvrtletí

09.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. června (ČTK) - Český statistický úřad dnes zveřejní podrobné údaje o vývoji české ekonomiky za první čtvrtletí. Podle předběžného odhadu, který úřad publikoval v první polovině května, se hrubý domácí produkt zvýšil o 0,2 procenta ve srovnání s předchozími třemi měsíci a o 1,2 procenta meziročně. Výsledek tak mírně zaostal za očekáváním trhu i České národní banky.

Květnová čísla o růstu hrubého domácího produktu podle analytiků oslovených ČTK ukazují na postupné a trvalé oživení tuzemské ekonomiky v průběhu celého letošního roku. Oživení bude ovšem pozvolné a za celý rok by růst HDP neměl podle většiny odhadů překonat dvouprocentní hranici.

S využitím ostatních ekonomických údajů je možné se podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka domnívat, že růst ekonomiky nyní podporuje zahraniční obchod a tvorba zásob. To je pro tuto fázi hospodářského cyklu typické, doplnil Marek.

Analytici ovšem upozornili, že předběžné údaje mohou být poměrně výrazně revidovány. ČSÚ totiž v květnu upozornil, že údaje z administrativních zdrojů, zejména z podkladů ministerstva financí, byly tentokrát k dispozici ve velmi omezeném rozsahu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK