ČSÚ dnes bude informovat o květnových spotřebitelských cenách

09.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. června (ČTK) - Český statistický úřad dnes oznámí, jak se v květnu vyvíjely spotřebitelské ceny. Podle odhadů analytiků oslovených ČTK meziroční inflace v květnu stoupla mírně na 1,2 procenta z dubnových 1,1 procenta. Důvodem je růst cen pohonných hmot, částečně kompenzovaný zlevněním některých potravin. V dalších měsících by přitom měla inflace nadále stoupat, odhadují ekonomové.

"V květnu zlevnily po šestiměsíčním růstu potraviny. Pohonné hmoty naopak stále zdražují. Inflace pozvolna stoupá, v srpnu ji čekáme nad dvěma procenty," uvedla analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Na konci roku by se měla podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka inflace pohybovat mezi 2,5 procenta až třemi procenty. Již v červenci totiž posune inflaci výše zdražení plynu. Měnověpolitická inflace, tedy inflace očištěná o dopady změn nepřímých daní, by ovšem měla podle Marka dosahovat necelých dvou procent. "Česká národní banka tedy nebude mít důvod spěchat se zvyšováním úrokových sazeb," uvedl.

Postupný růst meziroční inflace je přitom podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška patrný v celé Evropě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK