Maďarský úsporný plán počítá s novým systémem daní (OPAK.)

09.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Premiér Orbán říká, že zavede rovnou daň z...

...příjmu

* Chce zdanit banky, zakázat nové hypotéky v cizích měnách

* Vláda plánuje snížit mzdové náklady o 15 procent

* Reakce trhu, analytiků smíšené

BUDAPEŠŤ, 8.června (Reuters) - Nový maďarský premiér v úterý řekl, že sníží platy státních zaměstnanců, zreformuje daňový systém a zakáže hypotéky v zahraničních měnách ve snaze ujistit nervózní investory, že dokáže zkrotit rozpočtový deficit.

Po drtivém vítězství strany Fidesz v dubnových volbách Viktor Orbán představil program, jímž se zásadně rozchází s předchozí socialistickou vládou, která loni snížila výdaje poté, co se v roce 2008 jen těsně vyhnula zhroucení ekonomiky.

Pravicová strana Fidesz se zavázala snížit daně a vytvořit nová pracovní místa, aby se vypořádala s vysokým zadlužením země. To by však podle analytiků mohlo ohrozit cíle stanovené v rámci finanční pomoci v objemu 20 miliard eur, již Maďarsko čerpá od EU a MMF.

Ve snaze získat zpět důvěru trhu poté, co představitelé strany Fidesz minulý týden zneklidnily investory varováním před dluhovou krizí v řeckém stylu, Orbán řekl, že zavede rovnou daň z příjmu ve výši 16 procent.

Dále uvedl, že jeho vláda sníží daně malým a středním podnikům a zakáže hypotéky v cizích měnách.

Úvěry v zahraničních měnách přitom byly v uplynulém desetiletí hlavním motorem maďarské ekonomiky, když činily zhruba 70 procent všech spotřebitelských půjček.

Orbán také signalizoval zavedení nové daně ze zisků bank.

"Rádi bychom zahájili jednání s bankami, jaký by měl být základ této daně, jak se o zátěž rozdělí banky, pojišťovny a leasingové společnosti, a navrhujeme zavedení daně na 3 roky," uvedl ve svém projevu a dodal, že tato daň by mohla do rozpočtu přinést 200 miliard forintů (1 miliardu dolarů).

Orbán řekl, že základem ekonomiky musí být vyšší produkce a pracovní místa, ale slíbil také zmrazení nákladů státních institucí a zavedení stropu u platů státních zaměstnanců ve snaze uspořit na mzdových nákladech celkem 15 procent.

"V nadcházejících letech je samozřejmě třeba snížit dluh. Udržet jej pod kontrolou a pokud možno jej snížit," řekl.

Orbánův plán snížit daně a podpořit růst může být podle analytiků obtížné sladit s fiskálními cíli, jimiž je podmíněna finanční pomoc ve výši 20 miliard eur od EU a MMF.

Agentura Moody's v pondělí uvedla, že ochota strany Fidesz uvažovat o neortodoxních prorůstových opatřeních je pro úvěrové hodnocení negativní. [ID:nLDE6560XG]

Nicméně oficiální představitelé uvedli, že dodrží cíl rozpočtového deficitu ve výši 3,8 procenta HDP, na němž se země dohodla s EU a MMF, a ministr hospodářství Gyorgy Matolcsy řekl, že je třeba seškrtat výdaje o 1,0 až 1,5 procenta HDP.

REAKCE TRHU

Forint při volatilním obchodování smazal zisky, které si připsal po Orbánově projevu. V 16:20 přidával 0,2 procenta na 284,30 za euro <EURHUF=>.

Největší maďarská banka OTP <OTPB.BU> si podržela zisky, zatímco výnos z pětiletého dluhopisu klesl zhruba o 15 bazických bodů.

První reakce analytiků byly smíšené. Bankovní daň a rovná daň z příjmu by podle nich mohly přinést dostatek peněz, aby Budapešť splnila rozpočtový cíl, ovšem současně uvedli, že banky by mohl trápit zákaz půjčování v cizích měnách.

"Tato opatření jasně ukazují, že (Orbán) je odhodlaný udržet deficit na 3,8 procenta," uvedl Gyula Tóth, stratég pro rozvíjející se trhy z banky Unicredit ve Vídni.

"Chybí mi tam pár podrobností, ale zdá se, že nejvýznamnější část příjmů, zdanění bankovního sektoru, by letos měla stačit."

(Reportérka: Krisztina Than; Autor: Michael Winfrey; Přeložil: Tomáš Doležel)

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK