DATA V KOSTCE 1-ČSÚ zpřesňuje mezikvartální HDP za Q1 na +0,5 pct

09.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


PRAHA, 9.června (Reuters) - Hrubý domácí produkt (HDP) v prvním čtvrtletí mezikvartálně stoupl o 0,5 procenta a meziročně posílil o 1,1 procenta,...

...uvedl ve středu Český statistický úřad (ČSÚ).

V květnovém rychlém odhadu statistici udávali mezikvartální růst o 0,2 procenta a meziroční o 1,2 procenta.

Údaje byly pod odhadem centrální banky, která v květnové makroekonomické prognóze odhadovala pro první kvartál meziroční růst HDP o 1,8 procenta.

ZVEŘEJNĚNÉ ÚDAJE: HRUBÝ DOMÁCÍ PRODUKT Q1-10/Q4-09 Q1-10/Q1-09 celková změna (pct) +0,5(+0,2) +1,1(+1,2)

* PRO TABULKU KLIKNĚTE NA [ID:nWLA5914].

OČEKÁVÁNÍ TRHU

Souhrn předpovědí na české makroekonomické ukazatele najdete na <CZ/ECON15>.

NEPŘEHLÉDNĚTE

* Na vývoj HDP mělo výrazně pozitivní vliv zotavení výroby dopravních prostředků, uvedl ČSÚ.

* Meziroční a mezikvartální korekce jsou zčásti důsledkem zpřesnění ukazatelů za jednotlivá čtvrtletí roku 2009.

* Na nabídkové straně se o meziroční zvýšení reálné hrubé přidané hodnoty zasloužil zejména zpracovatelský průmysl a v jeho rámci především výroba dopravních prostředků.

* Naopak pokles hrubé přidané hodnoty postihl zejména odvětví obchodu - v důsledku snížení marží, na jejichž úkor obchodníci částečně eliminovali zvýšení daně z přidané hodnoty - a energetiky, kde se projevila vysoká srovnávací základna.

* Výdaje na konečnou spotřebu byly v úhrnu o 0,4 procenta vyšší než ve stejném čtvrtletí minulého roku, a přispěly tak růstu HDP v rozsahu 0,3 procentního bodu. Celý přírůstek zajistily instituce zahrnované do sektoru vlády, výdaje domácností sice nominálně zůstaly na úrovni loňského prvního čtvrtletí, reálně však s ohledem na růst spotřebitelských cen klesly o 0,5 procenta.

* Pokles tvorby hrubého kapitálu v reálném vyjádření o 4,5 procenta měl snížil celkový výsledek HDP o 0,9 procentního bodu.

* Z toho tvorba hrubého fixního kapitálu byla meziročně nižší o 6,6 procenta s negativním dopadem 1,5 procentního bodu na vývoj HDP.

KOMENTÁŘE

DAVID MAREK, HLAVNÍ EKONOM, PATRIA FINANCE

"Revize mezikvartálního růstu směrem nahoru se přibližuje tomu, co se předtím čekalo, je to pozitivní informace. Ve struktuře HDP také není žádné větší překvapení. K lepšímu HDP přispívá především zahraniční obchod, naopak domácí poptávka zůstává stále relativně slabá, investice klesají v meziročním srovnání, takže žádné výraznější překvapení.

"Aktuální data z Německa i z dalších zemí eurozóny i současné ekonomické indikátory České republiky ukazují, že i druhé čtvrtletí by mohlo být příznivé. Uvidí se, jak dopadne evropská, potažmo česká ekonomika ve druhém pololetí po rozpočtové dietě, kterou si teď ordinuje celá Evropa, a kterou bude muset pravděpodobně podstoupit i Česká republika, jak zmínil ministr financí."

PETR DUFEK, ANALYTIK, ČSOB

"Spotřebitelské ceny v květnu podle očekávání vzrostly o jednu desetinu procenta, a to především díky dražším cigaretám a pohonným hmotám.

"Žádné překvapení inflace tentokrát nepřináší. Poptávková inflace v podstatě neexistuje. Absence poptávky stále tlačí tržní ceny dolů.

"Inflace tak zůstává v rukou administrativních zásahů. Pro ČNB se nic nemění. Inflace není a nebude problémem české ekonomiky, takže s největší pravděpodobností nastalo delší období stabilních úrokových sazeb."

ODKAZY

Podrobná zpráva o vývoji HDP je dostupná na webových stránkách ČSÚ na adrese www.czso.cz

REGIONÁLNÍ SROVNÁNÍ

Slovenský HDP v prvním čtvrtletí vzrostl o 4,8 procenta, polský vzrostl o 3,0 procenta a maďarský vzrostl o 0,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK