Pražská burza dopoledne zpevňuje při nízké aktivitě investorů

09.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. června (ČTK) - Pražská burza dnes zahájila ranním vzestupem, který dopoledne zmírnila. Při podprůměrné aktivitě investorů index PX kolem 11:15 zpevnil o 1,13 procenta na 1115,6 bodu, vyplývá z informací burzy. Podobně jako pražská burza se vyvíjela i většina evropských trhů.

Pražská burza od svého otevření v zásadě jenom kopíruje chování burz v zahraničí, uvedl analytik Patria Direct Petr Žabža. Podle něj investorům chybí informace, které by mohly ovlivnit ceny předních akcií. Objemy obchodů jsou však jen mírně podprůměrné, doplnil Žabža.

Nejvíce obchodovanou emisí byly dopoledne akcie energetické společnosti ČEZ, které se pohybovaly oběma směry a kolem 11:15 ztrácely 0,02 procenta na 889,80 Kč při objemu 219 milionů Kč. Rakouská Erste Bank přidávala 2,53 procenta na 678,50 Kč a cenné papíry Komerční banky posílily o 0,99 procenta na 3573 Kč.

Podle Josefa Dudka z Fio banky má dnes pražská burza prostor pro umazání dřívějších ztrát poté, co akcie v New Yorku posílily přes jedno procento. Růst cen komodit by měl prospět především energetickému sektoru a cenným papírům bank. Silnějších úrovní tak dosáhne NWR, Erste Bank a Komerční banka, předpovídá pro dnešek Dudek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK