Analytici: Data o HDP nemění obraz ekonomiky, růst bude do 2 pct

09.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. června (ČTK) - Dnešní údaje o vývoji hrubého domácího produktu za letošní první čtvrtletí podle analytiků oslovených ČTK v zásadě nemění obrázek tuzemské ekonomiky. Ta podle nich každopádně vybředla z recese, ovšem oživení bude pozvolné a mírnými výkyvy. Růst ekonomiky za celý letošní rok analytici nadále očekávají mezi jedním až dvěma procenty.

Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí meziročně rostla o 1,1 procenta, tedy o 0,1 procentního bodu méně než předpokládal předběžný odhad. Ve srovnání s předcházejícími třemi měsíci se hrubý domácí produkt zvýšil o 0,5 procenta, předběžně se uváděl růst o 0,2 procenta.

"Ani rozsáhlé revize dat za 2009 nepřinesly zásadní změnu náhledu na českou ekonomiku. Rovněž struktura růstu nevybočila ze všeobecných očekávání. Dlouhodobější výhled ekonomiky ale zůstává nejistý a oživení křehké," uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Pro další čtvrtletí je podle analytika Komerční banky Jiřího Škopa výhled optimistický. Německý průmysl si totiž vede dobře, což pomůže i tomu českému. "Česká ekonomika by letos měla po loňském propadu ve výši čtyř procent mírně vzrůst o 1,5 procenta," odhadl.

Čísla podle analytičky Raiffeisenbank Heleny Horské jednoznačně potvrzují, že česká ekonomika vybředla z recese. "Oživení ale bude pozvolné - žádný raketový vzestup ekonomiky. Pro letošní rok zatím držíme prognózu růstu ekonomiky okolo jednoho procenta," uvedla. To podle ní ukazuje i srovnání se zahraničím. Slovenská ekonomika rostla ve čtvrtletí o 4,5 procenta, Polsko o 2,8 procenta a Německo o 1,5 procenta. Ze sousedních států je na tom hůř jen Maďarsko, které rostlo meziročně jen o 0,1 procenta.

Ani hlavní ekonom Patria Finance David Marek po dnešních datech nemění svůj odhad a nadále počítá letos s růstem HDP o 1,9 procenta. "Nicméně značnou dávku nejistoty přináší problémy evropských zemí s dluhy, potřeba výrazného snížení deficitů a negativní dopady na finanční trhy," upozornil.

"Vzhledem k tomu, že máme o statistikách pochybnosti a očekáváme jejich zásadní revize, neměníme náš názor na letošní vývoj ekonomiky. V roce 2010 poroste ekonomika podle našeho modelu o 1,6 procenta," uvedl i analytik Next Finance Vladimír Pikora.

Výsledky tuzemské ekonomiky přitom podle analytika ČSOB Petra Dufka zůstávají čistě v režii zahraniční poptávky, protože od té domácí nelze mnoho očekávat. "Domácností šetří v důsledku přetrvávajících nejistot - rostoucí nezaměstnanosti a stagnace reálných mezd. Firmy šetří, protože ještě mají dost nevyužitých výrobních kapacit na to, aby investovaly. A vzhledem k tomu, že přijdou rozpočtové úspory, nelze spoléhat v dalších čtvrtletích ani na veřejný sektor," uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK