Wall Street posílí po údajích o Číně, úterním růstu

09.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW YORK, 9.června (Reuters) - Americké akciové futures ve středu rostly, a ukazovaly tak na další zotavení trhu po vzestupu v závěru předchozí...

...seance. Globální akcie podpořily neoficiální údaje o čínském vývozu, jež vysoko překonaly očekávání a zmírnily obavy o zotavení globální ekonomiky.

Čínské vývozy v květnu meziročně vystřelily zhruba o 50 procent, uvedly zdroje. Bude-li toto číslo ve čtvrtek oficiálně potvrzeno, znamenalo by to výrazné snížení rizika, že by čínské ekonomice ještě hrozil pokles. Zpráva podnítila růst akciových trhů na celém světě. [ID:nSCH927031]

Americké akcie v úterý uzavřely převážně růstem, taženy odvětvím materiálů a finančním sektorem. Trh v závěru seance znovu ovládla volatilita, tentokrát ovšem akcie zakončily vrtkavou seanci na denních maximech či v jejich blízkosti.

Investoři budou vyhlížet signály, zda Wall Street otočí sestupný trend, který zavlekl index S&P 500 do teritoria korekce - tedy do ztráty o více než 10 procent proti letošnímu maximu ze závěru 23.dubna.

"Určitě se hledá, kde má tento současný volný pád dno, a včerejší dění na burze bylo v tomto ohledu velmi povzbudivé, zvláště závěrečný vzestup na konci dne," řekl Rick Meckler, prezident investiční firmy LibertyView Capital Management.

Futures na index S&P 500 <SPc1> ve 14:50 SELČ rostly o 0,7 procenta, futures na technologický Nasdaq 100 <NDc1> posilovaly o 0,8 procenta.

Akcie Texas Instruments <TXN.N> při mimoburzovním obchodování přidávaly zhruba 2 procenta. Výrobce čipů uvedl, že zisk a tržby budou ve druhém kvartále na horní hranici jeho prognózy díky silné a široce založené poptávce, zvláště ze strany zákazníků v průmyslu. [ID:nN08218836]

Trh bude ve středu sledovat také vystoupení šéfa americké centrální banky (Fed) v rozpočtovém výboru Sněmovny reprezentantů v 16:00 a zveřejnění takzvané Béžové knihy Fedu, průzkumu ekonomické situace Spojených států, ve 20:00.

Evropské burzy ve středu odpoledne stoupaly o 1 procento, a obnovily tak růst poté, co trh během seance srazily obavy o vyplacení dividendy ropné společnosti BP <BP.L><BP.N>.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK