Stát prodává dvojnásobek obligací, než plánoval

09.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


PRAHA, 9.června (Reuters) - Stát ve středu prodal zhruba dvojnásobné množství tříletých obligací, než původně plánoval, i když musel akceptovat o...

...něco vyšší výnos vzhledem k rostoucí potřebě dluhového financování při očekávaném rekordním schodku.

Ministerstvo financí prodalo v prvním, konkurenčním kole středeční aukce dluhopisy s kuponem 2,80 procenta <CZ1002729=> za 8,404 miliardy korun, zatímco původně nabízený objem činil 4,25 miliardy.

Ve druhém, nekonkurenčním kole se prodaly obligace za 414 milionů korun a resort financí si ponechal ve vlastním portfoliu objem 1 miliardy korun.

Poptávka investorů se vyšplhala na 14,3 miliardy korun.

Výnos dluhopisů splatných v roce 2013 stoupl na 2,572 procenta ze 2,41 procenta při poslední aukci na začátku dubna.

"Cena odpovídala (hodnotě na sekundárním trhu), jediným překvapením bylo to, že ministerstvo prodalo dvojnásobné množství," řekl nejmenovaný pražský dealer.

"Takový výnos není tak špatný pro investory, kteří (obligace) drží do splatnosti, takže to může být zajímavé pro domácí banky. Neviděl jsem žádné zahraniční investory."

Analytici očekávají, že stát v prvním pololetí vydá méně než třetinu dluhopisů, přičemž v celém roce plánuje emise za 280 miliard korun. Větší část plánovaného objemu tak přijde na trh až v závěru roku, což může tlačit výnosy vzhůru.

Na třetí čtvrtletí - během méně aktivní letní sezony - počítá resort s emisemi za 52 miliard korun proti 32 miliardám za druhý kvartál.

Výnosy minulý týden klesly poté, co ve volbách do Poslanecké sněmovny zvítězily strany pravého středu, což vyvolalo naději na střídmější fiskální politiku. Obavy z možných potíží Maďarska se splácením státního dluhu však vytlačily trh znovu výš.

Výnos referenčních dluhopisů splatných v roce 2019 <CZ1002471=> stoupl tento měsíc zhruba o 9 bazických bodů. Výnos tříletých dluhopisů vyskočil o 25 bazických bodů a po středeční aukci se obchodoval na 2,639/479 procenta, o 8 procentních bodů nad hodnotou ze začátku seance.

"Pořád jde o to, že docela dost emisí přijde na trh během léta a ke konci roku," řekl další dealer. "Takže dost lidí se stále drží na pozoru."

(Reportér: Jason Hovet; Autor: Jan Korselt)

Autor článku

Jan Korselt  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK