Největší výrobce oken v ČR se chystá na ovládnutí konkurence

09.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. června (ČTK) - Největší tuzemský výrobce oken Window Holding chce do tří let získat 30 procent trhu. Současně plánuje zvýšit tržby z loňských 2,2 miliardy na pět miliard korun. Skupina toho chce docílit uzavřením partnerství s dalšími výrobci oken. Firma to dnes oznámila v tiskové zprávě.

V hledáčku Window Holdingu se ocitlo 30 českých okenářských společností s ročními tržbami kolem 100 až 300 milionů korun. Skupina jim navrhuje ukončit výrobu a převzít prodej značek Vekra, Otherm a TWW, které Window Holding vyrábí.

"Máme k dispozici pět výrobních závodů v celé republice, díky tomu jsme schopni potenciálním partnerům nabídnout naše výrobní kapacity a oni se mohou plně věnovat prodejním aktivitám," uvedl generální ředitel holdingu Milan Rusnák.

Pod Window Holding patří pět výrobních závodů ve Staré Pace na Jičínsku, v Lázních Toušeň u Prahy, ve Velkém Meziříčí na Žďársku, v Husinci na Prachaticku a v Zašové na Moravě. Skupina dohromady zaměstnává přibližně 1000 lidí. Ambicí skupiny je být nejsilnější okenářskou skupinou v regionu střední Evropy. S vlastnictvím holdingu je spojována finanční skupina Wood & Company.

Hodnota loňského trhu s okny činila v Česku podle Window Holdingu přibližně 14 miliard korun. Týdeník Euro nedávno uvedl, že letos se očekává pokles na hodnotu kolem deseti miliard.

Okenářské impérium začala ve střední Evropě budovat také investiční skupina Penta. V roce 2009 do své skupiny Hasau Group začlenila slovenskou firmu Noves okná. Penta již dříve uvedla, že chce v dalších akvizicích pokračovat. Podle Eura chtěla Penta v Česku přikoupit do svého holdingu některého z větších producentů oken. Teď však prý akvizici kvůli současnému vývoji odložila.

dnv dp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK