PRŮZKUM-Obrat ECB odsouvá zvýšení sazeb dále do roku 2011 (OPAK.)

10.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Pro tabulku průzkumu klikněte na <EMUPOLL3>...

...

* ECB zřejmě odloží zvýšení sazeb do 2.čtvrtletí 2011

* Šance na zákaz krátkých prodejů v celé eurozóně 25 procent

LONDÝN, 2.června (Reuters) - Náhlá změna postoje Evropské centrální banky (ECB), jež v květnu rozšířila nouzová opatření v boji proti dluhové krizi, vyslala jasný signál, že počká se zvýšením úrokových sazeb až do pozdějšího období příštího roku, ukázal ve středu průzkum agentury Reuters.

Podle mediánu předpovědí 79 ekonomů banka odloží zvýšení sazeb ze současného historického minima 1,0 procenta až na druhé čtvrtletí roku 2011, zatímco průzkum provedený teprve před třemi týdny ještě ukazoval na první kvartál.

Ještě v březnu přitom byli ekonomové přesvědčeni, že růst ekonomiky eurozóny je natolik silný, že si vyžádá zvýšení sazeb do konce letošního roku. Nicméně od té doby sílí obavy o fiskální zdraví členských zemí bloku.

Překvapivé rozhodnutí ECB z 10.května, že tyto obavy zmírní spuštěním programu nákupu aktiv, jemuž se dlouhou dobu bránila, a znovuzavedením dlouhodobých operací pro dodávání likvidity, shodilo mnohé prognózy o utahování měnové politiky pod stůl.

"Dokud centrální bankéři provozují takovouto politiku, lze si jen těžko představit, že by zvýšili hlavní úrokovou sazbu," uvedl Gernot Griebling z LBBW ve Stuttgartu.

"Vzhledem k tomu, že ústup od této politiky bude nějaký čas trvat, nečekáme žádnou změnu v sazbách nejméně do druhé poloviny roku 2011." ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Graf vývoje sazeb ECB a jejich výhledu:

http://r.reuters.com/nan77k ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Setrvání sazeb na současné úrovni až do konce příštího roku předpovědělo v aktuálním průzkumu 12 respondentů, zatímco v předchozím průzkumu tuto možnost zmínili pouze dva dotázaní.

Medián odpovědí ekonomů naznačuje pouze 15procentní pravděpodobnost zvýšení sazeb do konce letošního roku, zatímco předchozí průzkum ještě ukázal 30procentní pravděpodobnost tohoto kroku. Zvýšení sazeb na nadcházejícím měnověpolitickém jednání ECB 10.června nečeká ani jeden z dotázaných.

"Zajímavější než rozhodnutí o sazbách bude reakce trhu na Trichetovu tiskovou konferenci," uvedl Azad Zangana ze společnosti Schroders v Londýně.

Prezident ECB Jean-Claude Trichet na minulé tiskové konferenci po měnovém jednání banky uvedl, že možnost nákupů státních dluhopisů se na tomto zasedání neřešila. Banka přitom k tomuto kroku přistoupila jen několik dní nato. [ID:nSCH038386]

"Uvidíme, zda se tentokrát Trichet dokáže vyhnout tomu, aby otřásl důvěrou trhů," dodal Zangana.

Opatření přijatá ECB přinejmenším zčásti poškodila její důvěryhodnost, uvedlo 28 z 34 ekonomů oslovených v průzkumu agentury Reuters ke krizi EU z 21.května. [ID:nLDE64J250]

KRÁTKÁ PRAVDĚPODOBNOST

Aktuální průzkum dále ukázal pravděpodobnost v poměru jedna ku čtyřem, že státy eurozóny koordinovaně přijmou zákaz nekrytých krátkých prodejů podobný tomu, který v květnu jednostranně zavedlo Německo, a šokovalo tak finanční trhy.

"Francie se již vyjádřila proti zavedení zákazu, takže bez jejich účasti zákaz v celé EU zřejmě s největší pravděpodobností neuspěje," uvedl Kenneth Broux z Lloyds Banking Group v Londýně.

Další analytici uvedli, že německý zákaz, jehož údajným cílem je ochránit aktiva denominovaná v euru proti spekulacím, byl hlavně politickým gestem pro německou veřejnost, která zásadně odmítá finanční záchranu zadlužených zemí eurozóny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK