Akcie BP dále klesají, USA hrozí novými postihy

10.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝN, 10.června (Reuters) - Akcie přední ropné společnosti BP <BP.L> ve čtvrtek pokračovaly v poklesu v obavách z nákladů, jimž tato...

...britská firma čelí v souvislosti s masivním únikem ropy v Mexickém zálivu.

Akcie BP zahájily londýnskou seanci propadem o 11 procent, poté se však částečně zotavily a ve 12:00 ztrácely 3,2 procenta. Evropský index ropy a plynu STOXX 600 <.SXEP> mezitím ubíral 1,0 procenta.

Vláda amerického prezidenta Baracka Obamy ve středu vyostřila své nároky, když firmu požádala, aby uhradila veškeré náklady spojené s katastrofou včetně milionů dolarů, jež by měla BP vyplatit pracovníkům propuštěným v souvislosti s těžebním moratoriem v Mexickém zálivu.

Průzkumy poukazují na nespokojenost veřejnosti s tím, jak prezident Obama řeší nejhorší únik ropy v historii Spojených států, a vyhlídka na nové vládní sankce tak podemlela důvěru investorů v BP.

Firma uvedla, že disponuje dostatečnými finančními prostředky, aby se vypořádala se závazky vyplývajícími z katastrofy, a že nevidí důvod k prudkému propadu hodnoty svých akcií. [ID:nLDE65909B]

"BP bere na vědomí včerejší propad akcií při obchodování ve Spojených státech. Společnost si však není vědoma ničeho, co by tento pohyb v ceně akcií ospravedlňovalo," uvedla firma.

Společnost dodala, že náklady katastrofy se dosud vyšplhaly na 1,43 miliardy dolarů. <^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Všechny zprávy: http://link.reuters.com/hed87k

INSIDER TV: http://link.reuters.com/zyx77k

Grafy: http://link.reuters.com/wek29k

http://link.reuters.com/jeb29k

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^>

Na čtvrtek je naplánováno další kolo slyšení v Kongresu, jež se bude týkat úniku ropy.

BP se snaží zachytit co největší množství ropy unikající z poškozeného vrtu v Mexickém zálivu.

Od havárie ropné plošiny, k níž došlo 20.dubna a jež usmrtila 11 pracovníků, BP ztratila již více než polovinu tržní hodnoty.

Akcie společnosti také tíží obavy, že možná bude muset pozastavit výplatu dividendy. K tomuto kroku ji vyzývají američtí politici, kteří poukazují na to, že BP by peníze měla použít na vypořádání právních nároků a nápravu škod na životním prostředí v Mexickém zálivu.

(Autoři: Tom Bergin, Anna Driver; Přeložil: Tomáš Doležel)

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK