Sluneční elektrárna v Bžanech nebude, investorem jsou prý Číňani

10.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bžany (Teplicko) 10. června (ČTK) - Projekt velké solární elektrárny u Bžan na Teplicku je ohrožen. Zastupitelé obce pod tlakem občanů změnili názor a stavbu vyřadili z územního plánu. Investor to považuje za protiprávní a zvažuje právní kroky vůči obci, s níž se ale musí nakonec domluvit. Jinou lokalitu by mu totiž energetici už nepovolili. Místním vadilo umístění elektrárny, pochybují ale i o důvěryhodnosti investora, za nímž prý stojí čínská firma.

Solární komplex složený ze tří samostatných areálů o výměře 18 hektarů a celkovém výkonu 8,5 megawattu se připravoval od roku 2008. Letos se proti stavbě postavilo několik sdružení místních občanů, jimž vadilo umístění elektrárny těsně vedle obce, v sousedství s hřbitovem i celkové narušení krajiny Českého středohoří. Zastupitelé proto na středečním zasedání elektrárnu vyřadili z návrhů změn územního plánu.

"Zdá se nám, že zastupitelstvo nepostupovalo podle zákona o obcích a správním řádu. To je naše nejzásadnější výhrada. Jsme čeští investoři, chceme se dohodnout s českými lidmi a nikde v se Bruselu zatím soudit nechceme, i když určité právní kroky zvažujeme," řekl dnes ČTK zástupce investora Petr Mádl ze společnosti AgroGeo, která vystupuje jako investor.

Firma prý nabídla obci ústupky, finanční kompenzace a byla ochotna jednat i o úpravách lokality, nakonec ale nepochodila. Za 1,5 milionu korun chtěla vysázet okolo svých pozemků ovocné sady, obci nabídla jednorázový příspěvek devět milionů korun a ročně další 1,3 milionu korun. Financovat se z nich měla dostavba kanalizace a dětské hřiště.

Občanské iniciativy ale tvrdí něco zcela jiného. "Stávající investor je jen nastrčený. Ve skutečnosti tu elektrárnu chce stavět čínská firma Sky Solar. Bžany nejsou první obec v Česku, o kterou se zajímá. Najme si nějakého místního dodavatele na to, aby zařídil změny územního plánu a všechny další formality, načež celý projekt odkoupí a k původním slibům se nehlásí. I proto pro nás nejsou důvěryhodní," řekl ČTK Pavel Folget z Občanského sdružení Bžany. Sky Solar vloni převzal například elektrárnu v nedalekých Chabařovicích na Ústecku.

Bžanům, které mají zhruba 800 obyvatel, by se příspěvky od investora hodily. "Ty peníze by samozřejmě byly pro obec dobré, ale ne za každou cenu. Nejsou právně zaručeny a sliby navíc přišly, až když svůj názor projevili občané. Při debatách se obyvatelé shodli v tom, že peníze oželí a chtějí mít nedotčenou přírodu," citoval starostku obce Marii Knotkovou server Našeadresa.cz.

Jinou možnost než dohodu s Bžanskými investoři zřejmě nemají. Provozovatel distribuční sítě ČEPS totiž počátkem roku výrazně zpřísnil podmínky pro připojování nových solárních elektráren a jinou lokalitu investorům schválí jen stěží. "Budeme v Bžanech jednat dál, k nějakému rozumnému řešení musíme dojít," přiznal Mádl.

To ale půjde jen obtížně. "V celé obci nevím o jediném člověku, který by s tím projektem souhlasil. Všichni zastupitelé včera slíbili, že dokud budou ve svých funkcích, nic takového se tu stavět nebude," uzavřel Folget.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK