MMR chce za 96 mil. Kč nechat kontrolovat projekty dotované z EU

11.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. června (ČTK) - Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) dnes vyhlásilo tendr na firmu, která za 96 milionů korun pomůže úředníkům s prevencí chyb v již uskutečňovaných projektech financovaných z evropských fondů. ČTK to dnes zjistila z databáze veřejných zakázek. Vybraná firma by měla podle MMR snížit administrativní zátěž úřadů a pomoci zvýšit počet správně dokončených projektů.

Úřady jsou podle mluvčího ministerstva Martina Ayrera nyní zatíženy řadou dalších aktivit, jako je například vyřizování žádostí o dotace nebo plateb příjemcům. Vybraná společnost by jim měla práci usnadnit prostřednictvím konzultací a metodické podpory. Peníze na financování zakázky poskytnou samotné strukturální fondy, konkrétně operační program Technická pomoc.

Vítěz tendru bude například zajišťovat "inspekční návštěvy" u příjemců dotací. Spolu s dalšími nástroji pro vyhodnocování stavu projektů bude vítězná firma zjišťovat jejich stav, porovnávat je s projektovou dokumentací a určovat nedostatky. "Příjemci dotací poskytne také metodickou pomoc s cílem předejít případným korekcím ze strany Evropské komise a snížit riziko negativních nálezů ze strany Auditního orgánu, Nejvyššího kontrolního úřadu či Evropské komise," řekl ČTK Ayrer.

Nevýznamný nebo závažný nedostatek se podle mluvčího MMR někdy objevil téměř u každého projektu. O posouzení míry rizikovosti jednotlivých projektů rozhodují řídící orgány nebo jimi pověření zprostředkovatelé podle kritérií nastavených pro příslušný operační program. Obecně se za rizikové považují například projekty, během jejichž realizace se vypisuje výběrové řízení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK