Dolar po údajích o spotřebitelské důvěře roste

11.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 11. června (ČTK) - Dolar dnes na devizovém trhu posiluje vůči jenu i euru. Americkou měnu podpořila zpráva o zlepšení nálady spotřebitelů v červnu, která smazala negativní vliv předchozí zprávy o poklesu maloobchodního obratu za květen. Růst důvěry ujistil investory, že stav ekonomiky je dobrý. Na euro po silném růstu v uplynulých třech seancích znovu začínají dopadat obavy o finanční zdraví některých členských zemí eurozóny.

V 17:00 SELČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,08 procenta na 1,2096 USD. Navzdory dnešním mírným ztrátám od počátku tohoto týdne euro vůči dolaru stouplo o zhruba 1,5 procenta, což je zatím jeho nejlepší týdenní růst v letošním roce. K jenu euro posílilo o 0,18 procenta na 110,85 JPY. Dolar vůči jenu vzrostl o 0,3 procenta na 91,67 JPY.

Statistické údaje z poslední doby naznačily, že americká ekonomika stabilně oživuje. Dnešní zprávy však byly spíše smíšené. Nálada amerických spotřebitelů na počátku června stoupla podle průzkum Thomson Reuters a Michiganské univerzity na nejvyšší úroveň od ledna 2008 díky lepším podmínkám na úvěrovém a pracovním trhu. Maloobchodní tržby v USA se však v květnu meziměsíčně nečekaně snížily a tempo jejich poklesu bylo nejvyšší od loňského září.

Dolar od počátku letošního roku posílil vůči euru již o 15 procent. Podle analytiků však k dalšímu růstu bude dolar potřebovat lepší zprávy z trhu s bydlením a z pracovního trhu. Dolaru by mohlo pomoci rovněž případné rozhodnutí centrální banky USA (Fed) zvýšit úrokové sazby. Analytici čekají, že Fed začne zvyšovat úroky dříve než centrální banky v Japonsku a eurozóně. Část analytiků ale upozorňuje, že euro zůstane zřejmě delší dobu pod tlakem kvůli obavám z šíření dluhové krize v eurozóně, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK