Arbitráž údajně částečně uznala námitky Venezuely proti Exxonu

11.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Caracas 11. června (ČTK) - Mezinárodní arbitráž ve Washingtonu údajně částečně uznala námitky Venezuely v jejím sporu s americkou energetickou společností Exxon Mobil. Tvrdí to zástupci Venezuely, podle nichž postup arbitrážního soudu Světové banky naznačuje, že Exxon Mobil nedostane celých deset miliard dolarů, které po Venezuele žádá. Exxon chce peníze za to, že Venezuela znárodnila jeho projekt v deltě řeky Orinoco.

Venezuelský ministr energetiky Rafael Ramírez řekl, že soud v předběžném nálezu zkrátil období, k němuž se budou vztahovat kompenzace. Venezuela ve druhém pololetí roku 2007 převzala většinový podíl ve čtyřech projektech na těžbu ropy, jejichž hodnota se odhaduje na 30 miliard dolarů.

Exxon se ale obrátil na soud s požadavkem, aby mohl po Venezuele žádat odškodné už od roku 2004. V té době totiž prezident Hugo Chávez zvýšil poplatky, které musejí energetické společnosti Venezuele odvádět. Ramírez řekl, že předběžný verdikt chápe tak, že soud se bude zabývat pouze obdobím po roce 2006.

V deltě řeky Orinoco působí více nadnárodních energetických koncernů. Některé z nich ve Venezuele zůstaly i po znárodnění projektů, jiné se rozhodly odejít. Vedle Exxonu žádá po Caracasu odškodné také další americká společnost ConocoPhillips. Ta podle ministra požaduje 30 miliard dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK