Akcie v USA díky technologickým firmám vzrostly, dolar posílil

12.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. června (ČTK) - Americké akcie na závěr týden posílily díky odpolednímu růstu technologických firem, které podpořil příznivý výhled od výrobce čipů National Semiconductor. Trhu se tak podařilo zahnat obavy o zdraví ekonomiky, které se objevily po zprávě o nečekaném poklesu maloobchodních tržeb v USA za květen.

Index Dow Jones posílil o 38,54 bodu, tedy 0,38 procenta, na 10.211,07 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 4,76 bodu ,neboli 0,44 procenta, na 1091,60 bodu. Za celý týden Dow Jones vzrostl o 2,8 procenta a S&P o 2,5 procenta. Index technologického trhu Nasdaq si připsal 24,89 bodu, čili 1,12 procenta, a skončil na 2243,60 bodu. Od počátku týdne posílil o 1,1 procenta.

"Makroekonomické zprávy byly negativní, ale stále máme firmy, které hlásí dobré výhledy, a lidé tak začínají přemýšlet o tom, že (prodejů) bylo příliš," uvedl stratég ChannelCapitalResearch.com Doug Roberts. "National Semiconductor učinila pozitivní oznámení. To je důvod, proč jsme viděli růst primárně u technologických firem,,"dodal.

National Semiconductor po loňských špatných výsledcích zveřejnil odhad příjmů nad očekáváním. Akcie tak stouply o pět procent. Index polovodičového sektoru Philadelphia Semiconductor vzrostl o 1,4 procenta.

Naopak oslabily maloobchodní společnosti a firmy napojené na výrobu spotřebního zboží, v čele s firmami Home Depot a Procter & Gamble. Důvodem byla zpráva o nečekaném poklesu maloobchodního obratu za květen, který byl nejvyšší za osm měsíců. Náladu na trhu však později podpořila zpráva, že důvěra amerických spotřebitelů na počátku června stoupla podle průzkumu Thomson Reuters a Michiganské univerzity na nejvyšší úroveň od ledna 2008 díky lepším podmínkám na úvěrovém a pracovním trhu.

Zpráva o důvěře spotřebitelů pomohla rovněž k růstu dolaru vůči jenu a euru. Růst důvěry ujistil investory, že stav ekonomiky je dobrý. Na euro po silném růstu v uplynulých třech seancích znovu začínají dopadat obavy o finanční zdraví některých členských zemí eurozóny.

V závěru obchodování dolar vůči jenu stoupl o 0,3 procenta na 91,67 JPY a k euru posílil o 0,2 procenta na 1,2087 USD. Euro oslabilo k dolaru poprvé od pondělí, kdy se propadlo na nejnižší hodnotu od roku 2006. Za celý týden euro vůči dolaru stouplo o jedno procento, od počátku roku však ztrácí téměř 16 procent. Vůči jenu euro stouplo o 0,2 procenta na 110,86 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK